Tiada hadiah yg lebih berharga melainkan nasihat yang baik (^_^)

Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi bahagian hadapan dada-dada mereka - Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31.




Monday, December 31, 2012

Konklusi: 31 Disember 2012

Assalamualaikum

Bagi aku,praktikal kat PPUM ni sangatx222222222 mencabar. Terutama mental aku.
2 kali menangis sepanjang praktikal kat sini. Sedih,sebak di dada tu x dapat nak kira dah..T_T
Tapi menangis for good. At least,semua yang jadi menyedarkan aku,manusia ni berbeza. Setiap orang ada kebolehan yang berbeza. Terlalu banyak yang aku belajar.Rasa nak sambung seminggu lagi kat sana. 
Aku yakin..walau se slow manapun aku,tapi kalau aku terus berusaha..pasti ada jalannnya..InsyaALLAH...


Biar beribu orang kata kita xboleh buat..biar beratus orang ragu akan kemampuan kita,
Tp sebenarnya,kita hanya perlu satu orang untuk berasa yakin yang kita mampu buat..
iaitu diri sendiri..
Ada dua jalan,LARI atau LAWAN
Lari..sama ada kita akan sampai ke garisan atau kita akan jatuh
Lawan..sama ada kita akan menang atau akan kalah
Tapi..itu lebih baik dari berhenti..
Kerana berhenti akan mengecewakan jiwa2 yang menaruh harapan...
       ***********************************************************************

Alhamdulillah:)

28 Disember 2012-Tamat latihan praktikal di PPUM
Alhamdulillah..Alhamdulillah..Alhamdulillah..

Beberapa minggu sebelum presentation....

Aku dalam keadaan yang sangat tegang..
case aku belum dapat,tapi kawan2 aku dah ada yang mula buat slide presentation dah.
Cuak dah aku. Aku rasa down jugak masa tu.

Aku nak sangat buat case study pasal geriatrik. So,aku usaha jugak nak cari case kat wad tu.
Ada satu kes. Aku rasa inilah case presentation aku nanti. So,aku tanya dietitian,boleh tak nak jadikan kes tu sbgai case presentation.
Tapi lepas penjelasan dari dietitian, aku akur. Case tu x sesuai.T_T

Audit.3 hari audit di PPUM.
Dapat panggilan dari pensyarah. Kemungkinan kami terpaksa balik UPM semasa audit di PPUM.
Cuak dah aku. Kes belum dapat.Kalau dah dapat case pon,tapi kena balik UPM,maknanya aku x dapat nak follow up patient nanti selama 3 hari.

Satu lagi case dari geriatrik ward. Aku ingat itulah yang akan jadi case presentation aku. Tapi lepas bincang ngan dietitian. Aku akur sekali lagi. Case itu tidak menjadi milikku.T_T
menanti hari audit tu sangat mendebarkan. Sama ada kami boleh stay kat PPUM atau tak.

Alhamdulillah.
Dapat case. New case dari wad neuro. Masa tu,rasa ini lah case presentation aku nanti.
follow up patient.Patient tak start feeding lagi. Nil By Mouth sbb procedures (MRI).
Aku pon cuak lg.
Dapat tahu yang kami boleh stay kat PPUM masa audit. Tapi nak naik ward kena ada dietitian.

Selepas dua kali percubaaan untuk dapatkan case geriatrik x berhasil,masa ni,aku nekad.Mungkin ada hikmahnya. Inilah case presentation aku. Apa-apa jadi pon,inilah case presentation aku.
Masa ni jugak aku nekad,aku akan buktikan yang aku boleh buat lebih baik dari orang lain.Aku akan buktikan!

Jika Mereka bertanya kepadamu tentang semangat, jawablah
bahwa bara itu masih tersemat dalam dadamu!
Bahwa api itu masih bersemayam dalam dirimu!
Bahwa matahari itu masih terbit dihatimu!
Bahwa letupan itu siap meledak dalam duniamu!
Katakan itu pada mereka, orang2 yang ragu akan kemampuan dirimu.. 
karena mimpimu saat ini adalah kenyataan untuk esok.” 
(Hasan Al-Banna)"

Sebelum tu,aku kena berjumpa dengan dietitian dulu untuk maklumkan yang aku nak amik case ni.
Alhamdulillah,respon positif. Ini bermakna, Pn Rafidah akan jadi supervisor aku. Aku agak nervous. Siapa x kenal Pn Rafidah. Terkenal dengan kepakaran surgica,neuro nya.

Tapi aku dah nekad,inilah pilihan aku.Aku akan teruskan.
 Hari-hari aku berlalu dengan aku follow up patient.
 Aku cuak lagi. Kawan-kawan aku dah banyak kali jumpa supervisor mereka,discuss pasal case mereka.
Tapi aku belum. Aku perlu dapatkan semua data sebelum aku jumpa supervisor.

Akhirnya,aku jumpa supervisor aku.
Kali pertama jumpa : aku bagi draft kat kertas. Cerita pasal pesakit ni.
Pn Rafidah tanya aku,"apa yang awak nak present nanti?"
Aku jawap,"nak highlight pasal problem yang patient ni hadapi." lebih kurang ginilah.

Pn Rafidah banyak sangat guide aku.
Aku rasa semangat dan bertambah yakin,inilah pilihan yang terbaik.

Minggu terakhir di PPUM.
Hari berlalu. Kawan-kawan aku dah emelkan slide presentation mereka kepada supervisor masing2.
Aku masih tengah struggle. 
Bila mereka berdua,pergi berjumpa dengan dietitian,aku masih struggle.
Aku cuba nak berjumpa dengan supervisor.Tapi,supervisor busy hari tu. Pn Rafidah minta emelkan slide presentation. Petang itu,kami ikut ward round dengan Pn Rafidah. Aku amik masa sikit2 nak tanya tentang case presentation.
Hari Selasa,cuti. Aku cuba siapkan slide presentation dan emel yang latest.
Hari Rabu. Aku jumpa dengan supervisor. Tapi,Pn Rafidah kata,x sempat nak check emel lagi.
Maknanya,aku hanya ada hari Khamis itu buat discussion dengan Pn Rafidah.

Berbanding dengan kawan2 aku,aku hanya jumpa berkesempatan jumpa supervisor dua kali saja.
Kawan2 aku berkali-kali kali kali kali ntah dah berapa kali mereka jumpa supervisor.Masa ni aku rasa,aku la yang paling x banyak discuss ngan dietitian. T_T. Tapi aku optimis,pasti ada hikmahnya. Dan paling penting,manfaatkan waktu discussion seelok-eloknya.

Hari Khamis. Aku jumpa supervisor dan bagi slide presentation yang dah 97% siap.
Pn Rafidah komen,bagi pendapat.
Cara Pn Rafidah,membuatkan aku rasa kagum pada dia.
Bila ada persoalan, Pn Rafidah tak sewenang-wenangnya bagi jawapan.Tapi Pn guide aku mcm mana nak dapat jawapan. Selebihnya,aku kena usaha sendiri nak dapat jawapan.
Pn bagi pendapat,tapi akhirnya,biarkan aku buat keputusan.

Hari Jumaat. Presentation.
Aku dah get ready dah masa tu. Tapi starting presentation aku agak kelakar sikit masa tu.:p
sebab tu lepas tu aku jadi nervous habis.Hahahaha..then nak dapat balik rentak tu,amik masa la jugak.
Alhamdulillah.
Selesai.Aku sangat lega.

Selesai presentation. Petang tu,ikut,Cik H naik ward pead. Masa tu,aku sangat terharu sebab Cik H panggil nama aku..T_T.Masa tu,aku jadi semangat betul.haaha
haha..sebab jarangggg sangat dapat didengari Cik H sebut nama aku masa discussion.Selalu kawan2 aku  yang dipanggil nama. So,aku sangat terharu dan gembira hari last waktu petang lepas presentation tu...hehee.

Hari Sabtu.

Dapat sms balas dari supervisor.
".........................................Keep up the good work."

Alhamdulillah.
Aku sangat lega. :)

Konklusinya:
1. Aku tak dapat pon case yang aku nak sebagai case presentation. (nak sangat buat geriatric case)
2 kali try,tapi aku akur,bukan milik aku..ceewaah...Mungkin ada hikmahnya.
2. Dapat kes neuro,berdepan dengan supervisor,senior dietitian yang memang hebat.
Nervous,kalo x dapat buat elok2 nanti.
3. Gembira akhirnya,nama saya disebut..:p

That's all, thank you.^__^


Bukankah Allah telah mengingatkan,
""Kemudian apabila kamu telah membulatkan tekad, maka bertawakkallah kepada Allah. 
Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang bertawakkal kepada-Nya."
(Surah Al-imran : ayat 159)"




kehilangan

Assalamualaikum..

But I miss the person...

-copyimage

ummi...

aku sedih sangat hari tu..
masa tu,aku nak balik dari sarawak,lepas habis praktikal..
so,aku keluarkan gambar arwah ummi dari beg duit aku,dan aku simpan di sisi,bawa sama2 naik kapal terbang.
Bila aku sampai KL,aku naik bas...
bila aku sampai KL sentral..
aku perasan yang gambar tu dah hilang...
aku sedih sangat....sedih...sedih...
gambar tu memang selalu ada ngan aku..aku simpan dalam beg duit...
bila hilang aku sedih..

7.33am
Kolej 17

Monday, December 17, 2012

Jawapan

Assalamualaikum

Ahad,16 Disember 2012

Hari ni,aku baca buku motivasi.
Mencari semangat.Tak luntur.Cuma warnanya mula hilang. Ibarat mencari nila,di sapu ke baju yang mula bertukar warna. 

Balik,buka you tube,dengar ceramah Ustaz Azhar Idrus.  
Topik,tentang bersyukur.
"tarik nafas, hembus nafas" Itu nikmat. Bayangkan salah satu tu x mampu kita buat,apa jadi pada hidup?
shortness.of.breath


Buka twitter, I found words of encouragement.
Lihat bagaimana,penulisan mampu memberi kesan kepada seseorang.
Kadang2 kita tak sedar pon,apa kita tulis,apa kita cakap,dengan izin ALLAH ada hati yang terkesan.
Sebab itu,jangan berhenti membuat kebaikan,memberi peringatan:)
Dengan izin ALLAH,kamu mungkin menjadi sebahagian sebab mengapa dia yang lemah,kembali bersemangat.

 "When chasing your dreams, look ahead. Never look to the left or to the right. Your biggest competitor is YOURSELF, not other people."-farah yasmin

Buka satu blog.Alunan zikir menghiasi blog itu.

Tajuk post:

Berusaha dan bertawakallah hanya pada ALLAH SWT
Sebenarnya,banyak ayat2 Al-Quran menyebut tentang tawakal.
Allah pujuk hati kita supaya menyerahkan segalanya kepada ALLAH selepas berusaha.
Allah dah beritahu dalam Al-Quran banyak kali...banyak kali...
sebenarnya,jawapan dah ada,tinggal kita saja,untuk mencari di tempat yang sepatutnya.
Marilah kita buka,baca dan fahami kandungan Al-Quran.^_^

"Kemudian apabila kamu telah membulatkan tekad, maka bertawakkallah kepada Allah. Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang bertawakkal kepada-Nya."
(Surah Al-imran : ayat 159)

Aku boleh berkata berhenti.Tak mahu meneruskan. Tapi sudah sampai tahap ini.Berhenti hanya mengecewakan jiwa-jiwa yang menaruh harapan.Berhenti bermakna,impian tidak dapat dilaksanakan. Maka,aku putuskan,bila degup jantung berhenti, hanya itu saat noktahnya.

Saturday, December 15, 2012

Sudikan..pinjamkan aku semangatmu...

Assalamualaikum


Aku yang sering bertanya tentang impian. Kadangkala tidak yakin langsung pada diri. Memikirkan sekeliling yang akan memberi pandangan. Aku yang selalu ingin menyatakan sesuatu. Kadangkala langsung biar tersimpan dalam hati. Memikirkan sekeliling yang selalu meninggalkanku. Aku yang selalu rasa ingin memberikan pandangan. Tapi selalu ia hanya di kotak fikiran. Dek memikirkan sekeliling yang tidak akan menerima. Mungkin ada perasaan yang mengatakan aku tidak berani lagi,hanya duduk dalam dunia yang statik dan tidak mencuba melangkah lagi. Tapi siapa yang pernah merasa seperti aku,pasti mengetahui sukarnya bertembung dengan semua ini. Betapa kuat aku mencuba, menjelaskan segalanya.Bangun, dan terduduk lagi. Katamu padaku membuat aku tersentak hingga aku diam tiada bicara. Membuat aku menangis di dunia kecilku.Mungkin aku perlu kamu,tak,memang aku perlukan kamu,kerna kamu yang selalu memberi semangat. Kerana itu ,berikan aku kata,mencetus inspirasi bukan yang hanya menjadi rajuk di hati.

Aku perlu kamu, sudikan..pinjamkan aku semangatmu...


Tuesday, December 4, 2012

Post 300: Untuk Buddy

Assalamualaikum


3 Disember 2012

Hari Lahir seseorang
teka??^_^








Buddy
Farah Yasmin

Min,x da bunga,coklat nak bagi min
tapi ada doa..
Semoga berjaya dunia dan akhirat.
Semoga ALLAH permudahkan segala urusan.





 

"Bila kita mula rasa resah dengan suatu keputusan,mintalah kepada ALLAH moga diberikan petunjuk. 
Bila kita mula gusar dengan langkah demi langkah yang di ambil,berehatlah. Mintalah pada ALLAH,moga diberikan petunjuk ke jalan yang diredoi.
Bila kita mula rasa sangsi dengan jawapan hidup,berdiamlah. Mintalah pada ALLAH,moga ALLAH beri petunjuk dan ketenangan.


Bila kita sudah kehilangan kata-kata,menangislah,tapi  moga tangisan itu, tangisan yang memberi makna...membangunkan iman,membawa kita kembali kepada pencipta,ALLAH."

Monday, November 26, 2012

Sharing session

Assalamualaikum...



Sharing session
 

"Bercinta biarlah pada yg tepat. yg lepas tu ambil iktibar kerana x semua cinta yg lepas itu suatu kisah yg sia-sia." - SOlehah AhmAd
"kadang - kadang...

bila dia menolak,

bila dia menjauh,
bila dia mengelak,
bukan kerana dia membenci kamu.
bukan kerana kamu seorang yang bertepuk sebelah tangan.
bukan kerana cuma kamu seorang yang merasakan segala rasa itu...

tetapi kerana dia tahu,

dan kerana dia sedar,
ini bukan caranya,
ini bukan masanya, walaupun dia punya rasa yang sama..."-Syahmi Shahril
A British man came to Sheikh and asked:
Why is it not permissible in Islam for women to shake hands with a man?
The Sheikh said:
Can you shake hands with Queen Elizabeth?
British man said:
Of course no, there are only certain people who can shake hands with Queen Elizabeth.
Sheikh replied:
Our women are queens and queens do not shake hands with strange men.
Then the British man asked the Sheikh:
Why do your girls cover up their body and hair?
The Sheikh smiled and got two sweets, he opened the first one and kept the other one closed. He threw them both on the dusty floor and asked the British:
If I ask you to take one of the sweets which one will you choose?
The British replied:
The covered one.
The Sheikh said:
That's how we treat and see our woman.

Sunday, November 25, 2012

Untuk dia^__^

Asssalamualaikum


Yesterday (24/11/2012).......................
.............................................
 .........................
................
.........
....





























SELAMAT HARI LAHIR,KAK NANA!!!!!!!!!!!!!^_____^






Sebenarnya,nak bagi kak nana kad ni tahun lepas,masa birthday kak nana,tapi  lupa pulak alamat.^_^''
Alamat rumah kak nana ada dalam buku biodata.tapi ada kat sabah.
Tahun berganti tahun..ceeewahh...
Kad ni masih ngan ore,sebab tahun ni pon x de alamat rumah.hehe..
Buku biodata kat sabah jugak..^__^

SELAMAT HARI LAHIR KAK NANA:)

Semoga berjaya dunia dan akhirat
Semoga jadi Doktor yang terbaik
Semoga berjaya dalam pencarian......^_^




Sudahku jumpa putera idaman
Ku kunci rapi di dalam hati
Bilaku sudah sedia berteman
Pasti ku temu si tuan hati.

                                                   ^_^

Saturday, November 24, 2012

Mengertilah

Assalamualaikum


Aku membaca helaian akhbar 
cerita tentang mereka
Aku menatap gambar
pengorbanan hidup mereka

Jeritan suara mereka
memang tidak kedengaran
jauh sekali aku berada 
bukan di tempat mereka
melihat kekecewaan

Apa yang mampu aku lakukan
Apa yang mampu aku hulurkan

Ya ALLAH
berikan mereka kekuatan untuk terus berjuang
Ya ALLAH
berikan kami kekuatan untuk terus membantu

Jangan biar semangat ini reda...

Mengertilah....kita punya tanggungjawab...


Sunday, November 18, 2012

Aku menangis sambil makan


Assalamualaikum


Malam ini,
Perlahan-lahan air mata mengalir
Sambil makan,air mata terus mengalir
seorang diri,di dalam dunia kecilku

Aku mengerti kenapa aku dijaga rapi
aku hargai kerana memandang jauh untuk masa depanku
aku ingati nasihat-nasihat
aku terima segala teguran

Aku menangis sambil makan
Banyak sekali yang aku fikirkan
Kepada ALLAH aku serahkan
Kepada ALLAH aku mohon bantuan

kadang-kadang aku banyak diam  bila di depannya
tapi jauh di sudut hati aku mengakui segalanya
ucap katanya yang memberi panduan

Moga aku mampu menjadi seorang anak,adik yang baik
yang menjadi impian seorang abang..





Impian

Assalamualaikum

Impian..
Semua orang ada impian? Betul ke?
Bila aku pergi berjalan-jalan,window shopping
aku selalu berkata dalam hati
suatu hari aku nak buat macam ni,

"aku nak buka kedai roti macam ni,nak tolong orang-orang susah"
'aku nak buka gerai makanan sihat.." 
"aku nak buka kedai gunting rambut,khas untuk wanita,lelaki,no entry!"
aku nak jual murah-murah,untung sikit,tak mengapa
asal semua orang boleh rasa..

aku nak itu,aku nak ini.

bila aku dah habis belajar,
aku nak kerja.
" nak kerja kat kedai roti,nak cubajadi cashier,nak cuba jadi promoter,aku nak jadi cikgu,aku nak mengajar kat pedalaman"

aku nak itu,aku nak ini.

bila aku dah habis belajar,
aku nak sambung Master.
"pemakanan untuk orang-orang tua, atau psikologi atau komunikasi, atau kaunseling"

bila dah habis belajar
"aku nak hadiahkan sesuatu pada kawan batch aku yang pertama jadi dietitian"

bila dah kerja,aku nak beli kereta Myvi
kerana di mata aku,itulah yang paling bergaya setakat ni..^___^

aku nak itu ,aku nak ini.

bila aku dah bersedia, aku nak kawin
dengan dia yang di dalam hatiku
dan anak-anak aku dan dia,baik lelaki atau pun perempuan
semua kena tahu baca Al-Quran,solat,puasa
semua kena tahu cuci pinggan,sapu rumah,basuh baju,masak,kemas rumah,kemas bilik,cuci tandas
abang,adik lelaki kena selalu melindungi kakak dan adik perempuannya
kakak,adik perempuan kena selalu mengasihi abang dan adik lelakinya
tak ada yang terkecuali

aku nak itu,aku nak ini.

bila duit dah cukup,aku nak bawa abah,mak pergi Haji
aku nak pergi sekali.
itu impian terbesar aku.

Ada satu lagi impian,tapi biarlah aku simpan rapi:)

Semuanya hanyalah impian yang jarang sekali ingin aku kongsikan.
Dalam senyap,langkah-langkah kecil sudah dilakukan..
Bagi aku,tak mengapa  perlahan-lahan,asal aku tak pernah berhenti.

Kadang-kadang aku takut untuk berfikir tentang impian
kerana aku takut aku tidak merealisasikannya,kerana aku takut aku tidak menggapainya
tapi bercakap tentang impian juga memotivasikan aku
untuk terus melangkah ke depan

Impian tak akan terlaksana dengan hanya menulis di blog,tak akan terlaksana dengan hanya kata-kata.
Tapi mungkin dengan coretan ini akan mengingatkan aku satu ketika nanti,bila aku terlupa
bahawa aku pernah punya banyak impian untuk diusahakan...

dan di saat itu moga aku sedar yang aku perlu terus bergerak ke depan....

2.57pm
PPUM

Saturday, November 17, 2012

missing her is the only memory I have

Assalamualaikum..


Hari ini aku pening kepala..@_@
Aku keluar jalan2 kejap..tp pening kepala masih bersisa
Hidup di kota raya ini,mcm memang bukan tempat aku..
Haha..dulu kan..aku harap aku dapat sambung study kat Pulau Pinang
(dulu masa kecik2,pernah duduk kat sini)
sebab aku rasa kat sana tenang je...peace..............
aku x nak kat sini..hehe..busy...jalan jem..-___-
tapi akhirnya aku dapat area selangor..hoho..

Aku tengok gambar arwah ummi..
semangatku
aku rindu..
Aku pejam mata,aku buka mata,aku tahu
aku sedang sebak lagi,cuba menahan air mata lagi
jangan risau,kerana aku
sudah biasa begini
bila hati merindu..
sudah biasa begini
bila hati sentiasa mengingati...

ibu,,ratu hatiku..
missing her is the only memory I have..


Thursday, November 8, 2012

Hari pertama

Assalamualaikum..

Dah lama jugak aku tinggalkan Sarawak..(ceh..baru beberapa minggu;p)
Beberapa hari sebelum training kat Hospital Umum berakhir..  
Aku masih ingat satu hari yang damai,Ketua Jabatan,En K panggil kami. Macam2 En K cerita.
Seronok dengar..Memberi semangat dan inspirasi.
Tiba-tiba, En K tanyakan satu soalan pada kami berdua.
"Kalau saya bagi new case sekarang untuk handle,rasanya dapat buat tak?"

Masa tu aku dah ada jawapan...Tapi bila fikir balik,kalau betul2 kena bagi,dapat tak aku buat?
dapat tak?
Dulu,masa in house training,ada senior2 yang selalu tolong..
ada lecturers yang akan discuss ngan kami...
Masa praktikal mula,sangat2 terasa kehilangan senior2 and lecturers
Aku masih ingat masa first time kena handle case GDM time in house training..
mula2 rasa ok,tapi bila lecturer tiba2 duduk katt sebelah patient,haaaaa
tiba2 tak tau apa nak buat-__-
Tapi masa tu,ada senior yang tolong,tq senior:)
really remember that moment..

Ye,kat Hospital Umum Sarawak,hampir 4 bulan,terlalu banyak yang aku belajar..
kadang2 aku jadi rindu suasana kat sana..
mungkin sebab dah biasa dengan environment mcm tu..

Aku masih ingat hari pertama datang melapor diri..
Keadaan  memang semua baru..pertama kali masuk,kena cuba cool..hehe
semuanya ok...selalu teringat pesan senior2 dan lecturer before datang praktikal
"you must have pleasant characteristics"
"jumpa dietitian,salam dulu"( kalau perempuan la)
"don't ask funny question"
"go..mingle around"( ngan staff2 kat sana)

So,kat sana memang cuba la nak apply semua ni:p

Hari pertama,
dah kena handle case,just saw several examples from dietitian on how to conduct outpatient cases.
Then,we need to handle by ourselves..scarrryyy..hehe
tiba2,kena handle patient yang turun dari ward. Memang aku terkejut la,sebab tak pernah buat semua ni.
aku jadi nervous sangat. Tapi still kena act cool..ceh..hahaha
Bila aku start nak wat assesment semua..ada satu kejadian berlaku...
Masa tu aku nak timbang berat pt,so, bila pt pergi timbang,tetiba,pt terkencing..
Masa tu,aku betul2 rasa kosong..rasa mcm biasa,x tau apa nak wat....-___-
I'm really really sorry..
Aku pon x tau kenapa aku buat2 rilek je..teruskan buat assessment dan kaunseling.
Lama kemudian(aku rasa lama laa)
dietitian datang,seorang,dua orang...tengok keadaan aku and pt...
Bila aku cerita kat dietitian,then,I don't know what they think..hehee
but I think, I've made mistake...-_-
tapi masa tu,dietitian sabar layan kerenah aku.. x marah pon...
sepatutnya dah patient dalam keadaan gtu,aku kena la cepat2 bgtau dietitian,supaya dapat call nurse amik patient bawak balik naik ward..ini tak..selamba je aku...-__-

Itu la ceritanya..hari pertama praktikal di Hospital Umum Sarawak..
kenangan..kenangan..bila teringat balik..tersenyum sorang2 pon ada...
betapa nervous itu boleh buat aku blank!

bersambung...^^

Thursday, October 25, 2012

Kenang-kenangan

Assalamualaikum

"Hidup ni penuh kejutan.
Ada perkara yang kita langsung 
x jangka tiba-tiba terjadi dalam hidup kita."


Rabu, 24 Oktober 2012
Hari ni aku masih berpraktikal.Masih belajar seperti selalu.
Masih masuk ward tengok patients.Masih handle outpatient seperti selalu.
Masih naik ward sorang2 bagi kaunseling DM. Dan ikut dietitian hari ni  pergi paediatric ward:)
Rasa sedih pulak nak tinggalkan hospital ni.
Sejak kebelakangan ni,aku suka masuk kitchen.Lepak2 kat sana.
Ye lah,kithen pon sebelah je dengan klinik diet.

Tiba-tiba tadi dietitian S panggil
"dah makan?"
aku pelik.Aku tengok jam. Lepas tu tengok dietitian.Kemudian aku senyum,
"Belum"
Mestilah belum kan..haha..belum tiba waktu lunch:p
Kata dietitian nak belanja makan.
Tapi dietitian ada meeting tadi.
Hari ni jugak weeding salah sorang dietitian kat sini. Dietitian L.
Dietitian L selalu sabar ngan kerenah aku. Kalo aku fikir balik,aku akan rasa sangat terharu dengan sikap dia. Ye lah,awal2 aku naik ward dulu,ish2..selalu aku buat silap..tapi dietitian L ni sabar,tolak ansur ngan aku..selalu..
Ada satu hari,aku follow dietitian L masuk Paed ICU,then aku kena handle jugak.
Masa nak check susu yg patient guna,aku terpaksa duduk nak cari kat loker tu,then bila aku amik tin susu tu,dietitian pon turut sama duduk kat tepi aku..
terharu masa tu...
ini lah yg dikatakan,"If u walk,I will walk with u,If you run,I will run with u"

Kemarin,dietitian J tanye, "nak ikut tak pergi ward paed?"
hehe..mestilah nak kan..
so hari ni lepas aku clerk 2 case ni and discuss ngan dietitian,petang ni kami pergi ward.
Ada sorang patient ni constipation,so,bila check2 x nak makan sayur,x nak makan buah.
So,mcm mane?
Bila dengar dietitian J punya intervention,kagum aku..
Memang dietitian J ni pantas,cekap dan tangkas. Penuh dengan idea.
From my observation, dietitian J selalu bagi idea/alternatif kat patient mcm mane nak bantu selesaikan problem yg patient tu hadapi.
Contohnya mcm tadi, dietitian J siap tulis lagi list high fiber food tuk parent patient tu try bagi kat anak mereka. Kadang2 aku jadi kesian kat dietitian J ni,sebab sekarang tengah pregnant..So,aku risau kalo2 dietitian J ni penat kena jalan banyak2 naik ward..
Dietitian J cerita yg dia buat MOGTT test...betapa manisnya air gula itu...>.<

Lepas habis pergi ward paed,aku sambung perjalanan.Kena kaunseling sorang patient on Diabetes.
Lepas selesai semua,aku balik.
Aku mula risau.Nak pergi ke tak?nak pergi ke tak?
Akhirnya,aku pergi ke kantin,nak beli makanan.

Kemudian aku balik..Dalam perjalanan nak sampai dah ke rumah sewa,
tiba2 aku perasan ade seseorang yang aku kenali
"Laaa,mamat ni.."Panjang cerita tentang mamat ni,yang aku pon x expect sampai mcm ni..emm..
Encik ni kerja kat kantin hospital ni,emm..ntah lah..sampaikan aku pon dah naik segan nak pergi kantin beli makanan...-_-
cewah.mcm dalam novel plak eh..hahaha
mcm mana dia ada kat sini?Aku terkejut jugak,tapi buat2 cool.
Sepanjang hampir 4 bulan kat sini inilah kali pertama aku terserempak ngan dia kat area ni..ish2..
Tiba2 dia bagi aku something,
Kenang-kenangan katanya...
So,mcm mana ni?Perlu ambil ke tak?Nak ambil,ke tak?nak ke tak?
Akhirnya aku ambil...
Bila bukak,ada seutas jam...
Lepas tu kan,aku jadi nervouss sangat2..jantung aku ni berdegup kencang..
Aku tido awal tadi,,jam 8 lebih dah aku baring2,aku cuba tidur,tp x dapat, nervous sangat2
tiba2 aku rasa kaki aku dah mula sejuk...-_-
Aku rasa inilah kali pertama selama aku praktikal,aku tido dengan selimut tutup semua
mcm karipap pusing..-_-'
Serious...lama aku cuba tido,x dapat,aku pura2 tido lagi...lama2 baru aku rasa leh terlelap..tu pon bangun balik..hujan...
emm..ntah lah,nape aku nervous sangat ni..-__-'
takkan sebab orang bagi hadiah kot...
tapi kan bila tengok jam ni,aku teringat seseorang...tapi dah tinggal kenangan..

anyway,kepada Encik pemberi hadiah,thanks :)
saya hargai kebaikan kamu,tapi mungkin setakat ini saja,untuk lebih dari itu,saya tak mampu...

Kenang-kenangan...









Sunday, October 14, 2012

Tenang-tenang hati,tenanglah selalu di sini

Assalamualaikum

Alhamdulillah,syukur kepada ALLAH atas nikmat iman,Islam dan segalanya..

Ok..pagi hari ni..mcm biasa bangun pagi..
Tapi fokus aku beralih kepada case report,case presentation dan discussion part.
tenang-tenangkan hati..


Kesibukan mula berganda
aku seperti mencari jalan pintas
untuk keluar dari rasa sesak ini
Tak akan mampu aku
jika tidak dengan izin Allah..

Tenang-tenang hati
tenanglah selalu di sini
mencari kekuatan diri
hanya ALLAH yang kuasa memberi



Saturday, October 13, 2012

Tahniah!^^

Assalamualaikum


Hari ni hari Konvokesyen kat UPM.

Selamat berkonvo!^^

Dan khas kepada senior Dietetics 4th Batch,
TAHNIAH! :)

Kepada 2 orang pembakar semangat aku,hehe
cik min
ni buddy aku..hehe
wow..I'm soooo happy for you:)
Semalam,aku sangat penat..panjang la citenya..haha
tp lepas balik,pastu tengok FB,wah...buddy menang award..terus aku gembira^^
Buddy,semoga apa yg di impi menjadi nyata dan semoga berjaya dunia dan akhirat:)
Actually,masa aku 3 year,aku pon dapat gak rasa2,maybe she will be one of the best students:p
Buddy aku baik..selalu tolong aku,selalu nasihat aku mcm2,selalu share cite ngan aku..tp sebab baik sangat,kadang2 segan jugak ngan dia..hahaha
kawan2 aku suka tanye pasal dia..hahaha..kadang2 aku rasa kelakar plak.. ye la..buddy aku duk kat tepi tuu je,tp dorang sibuk tanye kat aku pasal dia..hahaa
Masa aku in house training dulu,min la salah sorang preceptor kitorang..ada satu hari,aku seeeediiih sangat masa tu,tengah tahan dari air mata ni mencurah-curah je.Sebab ada la satu kejadian masa in house traning tu.Aku x dapat buat dengan baik dan mengecewakan lecturer aku..
Then,petang tu terjumpa ngan dia,tetiba dia datang dekat aku,tepuk2 aku..eh?tepuk eh?hahaa,kasi kata2 semangat. Masa tu aku rasa sangat terharu..time tu,senyum la,buat2 cool depan dia,padahal aku dah nak nangis dah..hahaha
Sebenarnya, aku rasa sangat happy untuk dia:)
sampai aku x berapa stress dah semalam..hahahaa
mungkin sebab aku tau serba sedikit,kisah hidup dia,masa praktikal,turun naik hidup dia
so sebab tu,aku gembira sangat bila dia berjaya.Sebab,aku rasa semua yg dia lalui dulu,susah senang yg dia dah tempuhi,skrang dah menampakkan hasilnya:)
and yasmin is the 'only' yasmin^^


cik shakila
hehe..yang ni senior aku,a.k.a kak kila yg cool..hahaa^^
kak kila yg cool ni kawan buddy aku..
sepanjang hidup aku,kak kila ni salah satu contoh kawan yg baik..hehe
Kenapa aku cakap gtu,,sbb dia sangat amik berat pasal kawan dia. Ada la satu kejadian lama yg buat aku terharu ngan sikap dia..ceewaahh..:p
so,sedar tak sedar,banyak belajar dari dia.
Dulu masa in house training,aku harap jugak kak kila ni jadi salah sorang preceptor,hehe
tetiba je dulu aku terfikir,kalo kak kila ade,mesti best jugak.
sbb aku rasa nanti akan sangat cool,aku rasa kak kila jenis yg understanding punya orang..
dia banyak tolong aku la sebenarnya,x lokek berkongsi ilmu,suka share mcm2 story,pasal mcm2 perkara.:)
dulu masa nak dekat2 inhouse training, dia bagitau gini,
"nebes mcm mane pon senyum je..klu x nnt kelm kabut jdnye..jgn riso..dietitian x scary mane pon.
"em, datol nnt mase amek diet recall jgn lame2 sgt tau..kne practice wat laju2.."
"btw, if nk tny ape2 tny jelah tau..xpayah segan2.."
 tp dulu masa awal2 aku first year,aku takot ngan dia..hahaha:p
Selamat berkonvo,dan bergraduat Kak Kila yg cool.:)
Semoga ALLAH permudahkan setiap urusan Kak Kila dan berjaya dalam apa yang di impikan.Amin:)

Nanti aku konvo,teringin nak bergambar ngan mereka berdua..haha^^



Kepada "M.F",selamat bergraduat dan berkonvo hari ni jugak.Semoga berjaya dunia dan akhirat. Walaupon jauh,saya sentiasa doakan yg terbaik untuk awak....



Room,Sarawak
7.23 am




Thursday, October 11, 2012

Langkah yang baru

Assalamualaikum

Langkah semakin laju
kerana sedar masa semakin suntuk
untuk aku terus berjalan

Perlahan juga rentak aku 
bila ada batu di depan

Lama-lama aku diam
terduduk di sisi batu
kerana penat
setelah berusaha mengalihkan
batu yang berat itu

Esok hari 
aku masih di situ
masih bersedih
kerana gagal mengalih batu

Tapi
sampai bila aku masih mahu sedih
sampai bila aku masih mahu duduk

Jika aku tidak bangun
dan berusaha lagi
aku hanya akan tetap di sini
di sisi batu penghalang

Sedang banyak lagi jalan 
yang boleh aku pilih
cuma terpulang aku
masih mahu duduk
atau mahu mula
langkah yang baru

Room,Sarawak
10.36pm
 

Tuesday, October 9, 2012

Kenapa mesti kamu?

Assalamualaikum

Hadir tidak aku jemput
tetapi masih muncul dalam lenaku
Hairan aku
kenapa mesti kamu?

Tapi lain sekali
mimpi itu buat aku sedih
benar-benar buat aku hiba
buat aku terasa ingin kembali

Tapi mana mungkin
tak kan ku ambil kebahagiaan orang lain
tak mungkin..

Dirimu tetap aku hargai..
hadirmu yang pernah membahagiakan...


Room, Sarawak,
7.32pm


Monday, October 8, 2012

My butterflies are in formation. Time to roll!

Assalamualaikum

There’s an old saying that goes something like, “It’s ok to have butterflies in your stomach however to be effective you have to get them to fly in formation.”
My butterflies are in formation.  Time to roll!

Tinggal beberapa minggu lagi aku sebelum aku menamatkan praktikal di Hospital Umum Sarawak.
Tadi,aku ada 3 case yg aku handle. Petang tadi,pergi Surgical Ward. Jadi,dietitian B minta aku clerk case dulu,buat assessment. Since patient is diagnosed with Gastric cancer, dietitian ingatkan untuk check weight history,and any risk of refeeding syndrome. Sbb dietitian B kata, maybe patient jugak dah lama x makan.Maksudnya poor oral intake.

So,aku pon naik la wad surgical. Jadi, pertama sekali. Ingat cakap Dietitian S..hehe
tengok nama patient betul2. Haha..aku xnak jadi mcm dulu,salah clerk case,the whole case salah..adoii...bila dietitian L tegur,baru aku perasan, yang aku dah salah clerk-_-.
Aku pon check nama patient dan bed patient. Ok,betul!^^

Kedua, ingat kata dietitian B,bila bukak case note (ni mcm fail la) tengok kat patient history.
Kat situ,ada cerita pasal patient. Kenapa dia masuk hospital,tinggal ngan sape,merokok ke tidak. Patient ada penyakit lagi ke tidak,mcm Diabetes,Hypertension atau lain2 penyakit.

Kemudian, bukak the latest documentation. Hehe..yang ni baca betul2,apa Dr tulis, apa Nurse tulis.
Selepas itu,check biochemical data. Sodium,Pottasium,Urea,Albumin,Total Protein dan sebagainya.
Kalo tinggi kenapa?kalo rendah kenapa?emm...dan cuba kaitkan dengan assessment sebentar lagi.

Lepas tu, bukak mulut..kena bercakap dengan patient dan ahli keluarganya jika ada. Macam satu kes tadi,ramai betul nak bercakap,nak cerita kat aku..hahaha..aku x tau nak fokus yang mana satu.
Dalam masa kita patient/ahli keluarga cerita2 kat kita,then
 buat pemerhatian.
Tengok betul2 patient.Tenung patient..hahaa..x delah.. Tengok betul2. Kurus sangat ke,ada muscle wasting ke,mata dia warna ape,ada kembang kat kaki ke,tangan kering ke,dan lain2.

Macam satu case tadi,pt ada gastric cancer. Untuk mencanggihkan lagi nama disease ni, Adenocarcinoma.  Hehe..
 So,bila assesment dilakukan,ternyata
in the past 2 months, pt has poor orale intake. Betul la yang dinyatakan dietitian B sebelum aku naik.Terer kan dietitian?^^

So patient only tolerate with Nestum 3 in 1 + Ensure 2scps in 100ml Water,3 x /day.
Patient also claimed always feel nauseated.
Dan pt ni losing weight from around 45kg-38kg in 2 months.

Actually pt ni baru admit yesterday, so until this morning, pt is NPO. 
tp masa aku jumpe tadi,dia ada minum jugak la.


 The Doctor plan is to reinsert Nasogastric tube if still poor oral intake.

So,after buat assessment,aku pon turun la pergi klinik diet. Nak present kat dietitian B. Kata dietitian lain,cepatnya buat assesment. Then,bila present kat dietitian yang handle surgical ward
ternyata,dari segi assessment,maksudnya nak dapatkan releven information from the case note,pada pandangan aku,aku masih gagal.

Sebab aku x berjaya nak relate, Dr plan,dengan apa yang aku kena plan.
Contohnya, is it ok to continue feeding?it there any risk of pain,or bledding or anything to patient?
emm..something like that la...
But, in term of plan for energy and protein requirement,yang tu aku lulus hari ni..hahaa
So,since patient is underweight, thus, use BMI=19 to estimate the Ideal Body Weight.
and then,to calculate energy requirement, use 35 Kcal, because my intention is for weight gain.
 And for protein requirement,use 1.5g.

So,for this patient, I plan to provide Enercal Plus and Myotein.

Kesimpulannya, bila ikut dietitian B naik wad surgical,wah2..aku rasa mcm jadi student medik plak..hahaha
nak tahu banyak perkara jugak..Sebenarnya aku pon x tau,kenapa aku agak berdebar dan nervous kalo dengan dietitian B..hehe..kdg2 aku rasa bergetar jugak suara aku..hahaa^^
Learning process.
But I'm trying so hard to focus and keep the butterfly in formation. :)

Monarch butterflies

Get those butterflies in formation!

*Hari ni ramai betul tanya aku ni student medik ke?
bukan..saya student dietetik. Sungguh,white coat putih yang aku pakai ni..punya banyak tafsiran di mata manusia..^^

Sometimes a White Coat Isn’t Just a White Coat...






Monday, October 1, 2012

"The only way to overcome fear is to face it. "

Assalamualaikum..

One day it will be my turn...
sooner or later..

Hari ni aku ngantuk. Hari agak tenang. Pagi2 datang hospital,x de punch card-_-.
Kena pergi ambil ni. Sementara menunggu patient or naik ward,aku duduk dalam klinik,baca2 buku.
Semakin 'suka' baca pasal chronic kidney disease..kena suka la..hehe
then patient datang,follow up. Bila aku siap kaunseling,dietitian gave me 2 referal forms,from ENT ward.
so I need to handle this cases carefully.
Tiba2,kawan aku datang. Dia cakap tentang sorang patient cancer. Baru minggu lepas jumpa. Hari ni patient tu dah meninggal dunia.
Sepi.

Aku terkejut. Benda yang aku risau terjadi. Fokus aku terganggu. Aku rasa sedih dan lemah semangat. 

Tapi perlu pulihkan segera semangat. Ada cases yang kena handle.
Kesibukan di ward dan di klinik diet,membuatkan aku lupa seketika.
Tapi bila balik dari hospital,aku teringat lagi peristiwa pagi tadi.
Sekarang tangan,kaki aku sejuk lagi..Entah sejak dari duk universiti,aku nervous tentang hal ni..

Semoga aku kuat semangat untuk menghadapi apa saja cabaran hidup.

"The only way to overcome fear is to face it. "

Mati itu pasti. Cuma cepat atau lambat saja..
Hanya ALLAH yang tahu..



Room, Sarawak
6.50 pm





Friday, September 28, 2012

Aku putuskan untuk laluinya sahaja. Redah.

Assalamualaikum...

aku rasa dah dalam 3 bulan aku praktikal kat Sarawak ni..
tahu ape yang aku rasa?
Ini lah yang aku rasa.Aku hanya ingin meneruskan perjuangan ini hingga akhirnya. Tujuan aku datang sini bersebab.Ada sebab yang kuat.
Banyak cabaran yang datang. Kadang2 aku lelah,penat..tapi di tengah perjalanan hidup ni...

"Aku putuskan untuk laluinya sahaja. Redah. "

Ada waktu, apa yang aku pilih untuk lalui, tidak bersebab. Tiada. 
Aku putuskan untuk laluinya sahaja. Redah. 


Mungkin dalam melaluinya itu, aku akan jumpa sebabnya. 

Mungkin. 


Tapi kalau sebabnya aku tak jumpa, juga.


Bermakna. 

Ia. 

Memang. 

Tidak. 

Bersebab.


Sebab aku pilih untuk melaluinya untuk berada di sana.

Dan bukan disini. 


Jadi jangan tanyalah kenapa aku tiada di sini. 

Kerana aku pilih untuk berada disana.


Sebab?



Doakanku agar dapat menempuhi semua ini..^^

Saturday, September 15, 2012

Doaku untukmu

Assalamualaikum


Dalam nada seperti itu
aku yakin kamu sedang bersedih
walau jauh walau tak bertatap wajah
aku rasa apa yang kau rasa

Bukan tak ingin tanya
tapi diri rasa tak layak
menjadi teman di kala kau sepi
sedang hadirku hanya seketika

Doa aku agar kamu kuat selalu
dalam badai,hujan,atau terik mentari
terus berjalan dengan rasa kuat hati
dengan rasa yakin
Allah pasti membantu mu...




Saturday, August 25, 2012

Aku, si baju hijau dan bilik susu

Assalamualaikum..

Jumaat : 24/8/2012

Keadaan agak lengang. Aku di bilik seminar membuat apa yang aku rasa patut. Hari Jumaat. Di klinik diet, keadaan juga agak tenang.Melihat buku appointment, pesakit-pesakit akan datang menurutnya. Tapi mungkin juga tidak datang. Kadangkala jangkaanku meleset. Tunggu saja dengan sabar.

Masa berlalu. Tak akan tunggu aku. Kelihatan si baju hijau di bilik seminar. Oh,pesakit dari wad. Dietitian menghampiriku,menerangkan segalanya. Ya, supaya aku faham. Teliti dietitian memberi panduan. Satu persatu. Waktu aku untuk bersedia. Memberi yang terbaik untuk si baju hijau. Dari fail keras terkandung nota-nota kisah hidup pesakit. Aku cuba fahami situasi dia. Pedal edema, fluid restriction, 500m. Oh,hati mula rasa kesian. Diagnosed with Diabetes mellitus. Oh,bagaimana perlu aku tenangkan hati dia. Aku mula bercerita. Cuba mencari maklumat mendalam lagi. Works as a cleaner.

Teringat cleaner di universitiku. Melihat mereka bekerja, membersihkan fakulti tercinta. Ingin aku pesankan, wajar mereka dihormati. Jangan sesekali dipandang rendah,dihina,dicaci. Kononnya yang tinggi intelektual dan cita-cita hebat belaka,bertapak di menari gading yang memang gah di mata, tapi kalau generasi ini tak mampu kau hormati, tiada kelasnya! Seiring ketinggian akademik, perlu sama jalan dengan ketinggian adab dan budi pekerti,?Tak begitu?

Ok. Di mana kita tadi. Selesai mencari cerita, aku mula mengorek rahsia. Makanan pilihan yang selalu mengisi perut di kala lapar. Perlu aku teliti. Cuba mengenal pasti semua mungkin ada kaitan dengan penyakit itu. Suka dia makan buah dan sayur. Bagus! Pilihan yang bijak. Selera makan dia juga baik. Gembira aku. Kerana selera makan penting supaya dia masih mahu terus mengisi perut tidak dibiar selalu kosong.

Aku mula menyusun kata-kata. Cuba ku aturkan sebaik mungkin agar dia faham. Moga dia fahami dan dapat menyusun semula pemakanan hidup hariannya.
Aku ingin dia selalu sihat,untuk diri sendiri yang bekerja kuat untuk keluarga dia.
Moga sihat selalu...

Si baju hijau berlalu keluar menunggu di luar bilik. Sekejap lagi akan ku telefon ward. Meminta agar case note dan pesakit di bawa naik kembali. Aku meneruskan menyiapkan nota pemakanan di helaian itu.
Student dietitian, Saiyidatul. Cop dan sign dietitian sudah pasti mesti ada di situ juga.

Case note ditutup.

*****************************************************************************


Kelibat pesakit masih tidak kelihatan selepas itu di kawasan ini. Aku mula mendapat idea baru. 

Langkah kaki di hayun laju. Selaju yang boleh. Eh, kenapa?Nak kemana? Tiada kemana.Saja,mahu cepat jalan.
Tak perlu cepat sangat pun. Kitchen hanya berjiran saja dengan klinik diet. Hanya beberapa langkah sudah dapat dicapai muka depan pintu.

Daun pintu dikuak. Bunyi bising, entah dari mana yang pasti mula menyirap masuk ke gegendang telinga.
Pandangan mata tertumpu pada bilik di satu sudut sebelah kiri. "Buka!" Satu garis senyum untuk pagi yang indah. Kelihatan Auntie C sedang sibuk menyempurnkan tugasnya. Sekejap lagi pasti,ramai PPK(Pembantu Perawatan Kesihatan) yang datang. Ingin berbual,tapi tangguhkan dulu niatku. Aku juga punya misi penting. Aku mengalih pandangan kepada deretan susu yang tersimpan di rak. Aku ambil satu, Nutren Junior. Aku ambil lagi satu. Pediasure. Satu lagi. Ketocal. Dan seterusnya.

Suasana jadi berubah. Kedatangan PPK yang akan mengambil liquid supplement menggamatkan suasana. Keramahan Auntie C bila ditambah keceriaan PPK di sana membuat aku senyum di belakang. Kerjaku terhenti separuh jalan bila aku dan Auntie C mula berborak. Banyak yang diceritakan dan dikongsi. Auntie C masih tabah melaksanakan tugasnya. Sebagai senior, teladan yang baik memang selalu ingin ditunjukkan. Dalam 5 tahu  lagi,Auntie C akan pencen. Dalam menunggu waktu itu, menjaga store makanan, menyusun menu hospital dan menjaga store susu sudah menjadi rutin kerjanya.. Oh,dapat kurasa kepenatan itu. Auntie  C cerita lagi tentang kisah hidupnya. Tentang anak-anaknya. Sebenarnya,sudah beberapa kali bertemu anak-anak Auntie C. Boleh tahan.:p
Panjang lagi cerita ini,cuma dah aku pendekkan saja.

Masuk seorang pekerja. Bercerita dengan Auntie C. Mungkin ada rasa yang ingin dikongsikan bersama. Aku hanya dengar sambil mataku dan tanganku ligat menyiapkan kerjaku. Tapi sebenarnya,sudah hilang fokus. Hehe..Aku lihat Auntie C sudah menjadi seperti seorang ibu juga di sini.
Jam menganjak pukul 12.00 tengahari. Sudah tiba waktu rehat. Hari Jumaat.Rehat yang agak panjang.

Bilik susu siap sedia untuk ditutup. Kelihatan masih ada saki baki susu yang belum di ambil . Pandailah mereka mencari Auntie C selepas ini.

Aku beredar dengan harapan,banyak pelajaran yang dapat aku ambil....

Wednesday, August 15, 2012

Pemilik segala cinta

Assalamualaikum


Cinta..cinta..
bila hati telah jatuh cinta
berperanglah dengan diri sendiri. 
Apa jalan terbaik untuk keluar
dari jerat percintaan.

Ada banyak pilihan jalan yang boleh kita pilih
ada jalan jauh,ada jalan singkat
ada jalan sempit dan ada jalan luas

Jalan apa saja yang kita pilih
moga jalan itu jalan yang terbaik
moga jalan itu jalan yang mengingatkan kita 
pada ALLAH yang satu
moga jalan itu akhirnya pasti menuju jalan yang lurus...

Jika kamu pasti jalan itu tidak serasi
berdiam diri fikirlah kembali
jalan bagaimana yang harus kita pilih

Jadi jalan mana yang harus aku pilih?
Beritahu padaku jalan mana yg terbaik?
Kongsikan padaku agar aku tahu..
Agar hati ini selalu kuat untuk bertahan
tidak rebah di persimpangan...

Kalau benar dia lah imam yang dicari,moga dipertemukan saat hati benar-benar bersedia...

Ketika kita sedang menjaga hati,moga si dia juga sedang menjaga hati...

Ya ALLAH,pemilik segala cinta,tenangkan hati hamba-hambaMu...Amin

[Pagi ini sedang bertanya diri sendiri tentang cinta,tentang rasa,tentang hati. Kerana aku sendiri sedang berperang dengan rasa hati..Ingin terus begini,atau mencuba jalan yang lain,tapi jalan yang mana?Moga bukan jalan yang tak pasti...Oh,hati kuatlah,bertahanlah,bermujahadahlah...]

Room,Sarawak
7.27 am, Rabu

Tuesday, August 14, 2012

Hati yang semakin merapuh...

Assalamualaikum..

Air mata mencurah di pipi
rasa hiba meresap di hati
aku dengar...
bacaan ayat suci Al-Quran
Hati rasa getarnya
mengenang masih hijau diri
penuh kejahilan

Ketika masa berlalu pantas
aku terduduk membungkam diri
Cuba menebak dugaan yang hadir

Apa yang membuat aku begitu lemah
hingga helaian surah itu sukar untuk dibelek?
Sedang masa yang telah berlalu
aku begitu gembira dengan dunia
aku mampu bergelak ketawa
seakan dunia akhir hidupku

Apa aku lupa?
akhirat yang kekal abadi...

Seringkali aku membina kekuatan
tapi
seringkali juga aku senang rebah
Aku tanya lagi
pada sekeping hati yang kian merapuh
pada sehalus jiwa yang mula pudar
Mengapa Al-Quran hanya di tepi
di pandang sepi...

Wahai diri
Jangan jadi kacang lupakan kulitnya
Tatkala sedih mencengkam hati
baru dipandang,baru di baca ayat suci Al-Quran

Tapi di mana hati yang senang itu
ketika gembira menari di sisi?
Mengapa mudah dilupa?
bila hati mula selesa?


Biar aku nangis
biar aku kecewa
asal aku sedar
Al-Quran sebagai panduan...


Ingat kita sebagai hamba
kembalilah kepada pencipta kita
ALLAH

Room, Sarawak
8.33pm, 14 Ogos 2012

Sunday, August 12, 2012

"kamu dah bertunang?dah ada calon?"

Assalamualaikum..

Beberapa hari lg,aku akan menamatkan out patient training..
betul la ayat ni.."all skills are difficult,before they are easy".

Sebenarnya ,aku sendiri tak tahu sama ada aku dah ada improvement atau tak.Risau jugak. Tapi setiap hari kena yakin pada diri yang akan baiki diri sendiri.Kurangkan kesilapan,elakkan buat silap yg sama. Ada hari aku rasa sangat down. :(
Nak bagi kaunseling pon x ada semangat. Tak tahu kat mana silap.Mungkin aku tak sedia fizikal dan mental. Aku rasa bersalah kalau x dapat buat yabng terbaik. Tak beri kaunseling dengan baik.

Bila aku fikir balik,patient datang jauh2 kat hospital ni semata2 nak dapatkan kaunseling,aku jadi bersalah kalau tak buat terbaik untuk mereka. Terlalu banyak cerita dan bayak faktor yang aku kena ambil kira.
Nak cakap makan itu,makan ini,jangan makan tu,makan ni..memanglah senang,tapi patient mcm mane kan?Dapat ke nak cari makanan2 yg terbaik tuk kesihatan mereka?Sosioeconomy?kat rumah sape jaga?sape masak kat rumah,sape beli barang dapur?Dietitian selalu pesan kat aku, "put urself in others' shoes." 

Ada masa aku rasa tensen, sebab aku x tahu apa yg aku buat tu dah terbaik ke belum untuk dia.
Selalu selepas kaunseling patient obesity,aku jadi diam lama,fikir lama. Sebab,ada je masalah mereka sampai x dapat nak buat perubahan. Aku selalu fikir apa yang boleh aku buat selain bagi kaunseling pasal makanan.
Hari tu ada seorang patient, 12 years old,obese, bila aku cakap pasal makanan ni..sampai satu tahap aku tengok dia sedih. Aku jadi sedih la pulak...Aku pon tanye dia,apa perasaan dia,marah ke,sedih ke,x puas hati ke. Baru lah dia cerita lepas tu.. Aku beritahu pada parent mereka supaya bagi galakan dan sokongan. Jangan asyik marah,ye arr..bimbang anak akan memberontak. Sebaliknya,bagi ganjaran kalau berjaya turunkan berat badan.(Jangan bagi makanan,bagi mainan ke,basikal ke..)

Tersenyum bila jumpa patient orang Kelantan. Patient datang tuk dapatkan nasihat tentang diabetes semasa mengandung. Melihat buku pink tu,pasangan suami isteri itu dua2 guru kat Sarawak ni. Terbit rasa kagum pada mereka. Sanggup duduk jauh dari Semenanjung semata-mata nak mendidik anak bangsa. Senyum je aku masa jumpa patient orang Kelantan.^______________^. Gembiranya lain..haha,,Aku pon tak tahu kenapa aku rasa sangat gembira. Tiba2 aku rasa x sendirian...Mungkin orang Kelantan begitu dengan hati aku. Sama jugak cerita masa kat Semenanjung,Hospital Serdang dulu. Aku jumpa patient dari Sabah. Tersenyum aku...^________^. Masa tu aku sangat happy. Aku rasa x sendirian kat semenanjung ni...Kalau nak tengok aku senyum lama,berikan padaku,orang Sabah dan Kelantan..hahahaha


Satu hari,kawan aku dari USM(dia praktikal foodservice kat sini) tanye aku,
"kamu dah bertunang?dah ada calon?" 
Masa tu serious,aku terkejut. Tak sangka akan ada orang tanya aku mcm tu.Hahahaa
Aku gelak la masa tu..dan jawap........(teka2..haha)

Soalan2 sebegitu nampak memang biasa, tapi cukup untuk membuatkan aku berdebar.Hahaha..^^
Bertambah debar, bila satu hari.....


jumpa dengan sepasang suami isteri, isterinya panggil aku Dr Atul.haha..saya bukan Dr.
Sedih bila aku dengar dia cakap, "anak2 sibuk". Mereka lak asyik makan kat luar. Tapi mereka kelihatan sangat bersemangat dan happy go lucky. Sibuk mereka mencatat info2 yang aku bagi. Tersenyum aku bila di tanya," dah kawin?masih single?"
Ada2 saja cerita mereka.


Semoga Allah permudahkan.

Ya ALLAH,jika yang aku pilih itu baik untuk aku,keluarga,dan agamaku, satukan hatiku dengan hati dia. Jika sebaliknya,berilah aku petunjuk,berikanlah aku kesabaran untuk menhadapi hari2 mendatang.
Sesungguhnya,Ya ALLAH, Engkau mengetahui segalanya,dan sesungguhnya Ya ALLAH, hanya Engkau mengetahui yang terbaik untuk aku. Amin.




Tuesday, August 7, 2012

Semangat kian pudar,tapi..

Assalamualaikum..

"Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan.

Terkadang aku lemah,
Jiwa luntur,
Semangat kian pudar, 
Tatkala tenggelam dalam ujian,
Jalan dihadapan terasa kelam... gelap,kosong!!

Dengan mengingati Allah, hati menjadi tenang (Ar-Ra'd: 28)
Lantas terlintas difikiran kalam yang terindah,
Pengubat jiwa yang lemah... Menerangi jalan yang hampir malap,
Dan Kami tidak menciptakan langit dan bumi dan apa yang ada antara keduanya tanpa hikmah” (Shaad : 27)

Umpama udang disebalik batu,
Bagaikan serampang dua mata,
Disebalik setiap cubaan,
Pasti ada hikmah,
"Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan.” (Alam Nasyroh: 5)


  
Nukilan,
Mohd.Ikram
Kampung Minihas, Ranau

Sunday, July 29, 2012

Si dia

Assalamualaikum

Si dia...
Kadang-kadang yang kita nampak hanya masa sekarang dia
masa silam,cerita waktu kecil dia,kita tak tahu,dan kita tak pernah tahu
kerana dia tak cerita pada kita, kerana kita tak tanya pada dia
oleh sebab itu,mungkin kita dah mula menghakimi dia, merasakan dia individu yang teruk,yang hina
padahal kita juga manusia biasa,
sepatutnya menghakimi atau menasihati?
Tanya lagi, sepatutnya menghakimi atau menasihati??


Hingga saat ini,aku yakin manusia itu fitrahnya
sukakan kebaikan
Tapi kenapa masih ada di jalan yang hitam?
kerana tabir di belakang itu punya terlalu banyak cerita
yang mungkin akhirnya membentuk dia seperti sekarang

Ingat,pisahnya kita dengan dia
hanya ibarat satu garis lurus ==> Antara garisan
dia mungkin akan melintas garis itu untuk ke tempat kamu
dan kita?
akan kekal di titik itu atau ke tempat dia?
aku tak tahu,kamu tahu?

Turun naik hidup kita hanya ALLAH yang tahu
maka, apa sombong itu masih mahu disemai??



( selepas menonton ini..,maka terlintas nak tulis..)

dia juga punya cerita sendiri...

Being a better person is a process
Moga ALLAH beri kita kekuatan untuk berubah ke arah lebih baik...





Saturday, July 28, 2012

Nak mengurat?Boleh...tapi?^^

Assalamualaikum..

Ustaz Don



Jom dengar yang ni pulak..^__^

Bicara Persada Ketika Cinta Bertasbih Bersama Ustaz Don

Saturday, July 21, 2012

SMILE ^____^

Assalamualaikum..



Masa final year poster presentation hari tu kat foyer, aku ade beli satu buku.
NO WORRY-Lah 
Be HAPPY
:)

Now,
I want this book... ^^ (setelah membaca blog Awin ,teringin nak baca buku ni ^_^ )
==> SMILE

 
Siapa di dalam sana?
Gurunya bangun dan berdiri di hadapan Boyot. Kemudian menunjukkan jari telunjuknya sambil berkata, “Sehingga pada satu hari, seorang guru yang menjaga peperiksaan di dewan berdiri di tepi meja, melihat kertas peperiksaan saya yang kosong. Lalu dia berkata...”



:) 

Kisah kehidupan (1)

Assalamualaikum

Selamat datang ke Sarawak

 Hospital Umum Sarawak.
Hari pertama di sini.
Menunggu di depan hospital.



Pasar Serikin
Serikin terletak di sempadan Sarawak-Kalimantan 



 Teringat seseorang bila tengok jubah2 ni..^^


 Kerepek


 cicak gecko



 Bola-bola pelangi

 Tikar yang agak ringan..bawak naik kapal terbang pon okkk...hahahh^^



                                     
  Menarik, iringan lagu2 dari mereka. Aku suka.Kreatif:)

Kenangan..key chain ^^



Perjalanan hidup yang semakin berwarna-warni..
Menerima perbezaan hidup itu penting..^^


berjalan dan berlari

Assalamualaikum

Biarkan mereka ketawa
berdekah-dekah atau gelak dalam hati
melihat kamu yang ingin melangkah
dari gelap ke terangnya cahaya

Biarkan mereka sinis
dengan senyum kambing temani
melihat kamu usaha satu per satu
masih berjalan belum berlari

Biarkan mereka
pabila waktu tidur
aku rasa mereka penat
mulut juga tutup
tiada gelak lagi

Kamu
teruskan langkah kamu
berjalanlah kalau itu memberi kamu yakin
dari yakin,kamu akan mula berlari
berlari-lari anak
dan esok lusa
kamu mungkin sudah berlari laju ke depan

Seyogianya
tiadalah kata putus asa
kerana mereka yang gelak itu
tiada perlu dalam hatimu

cuma kamu
yang perlu berkata
aku yakin dengan diriku.

4.26 pm
Room, Sarawak

Sunday, July 15, 2012

Kau Tercipta Untuk Ku

Assalamualaikum..

Seorang penyejuk mata umpama tongkat kepada si buta
bila tiada ia suatu kehilangan...

Part 1

Part 2

Part 3

Part 4

Part 5

Part 6

Part 7

Part 8

Part 9


Part 10

Part 11


sumber: youtube