Tiada hadiah yg lebih berharga melainkan nasihat yang baik (^_^)

Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi bahagian hadapan dada-dada mereka - Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31.




Friday, December 27, 2013

Kenapa aku diuji?

Assalamualaikum

Sudah seringkali cuba aku perjuangkan
namun acap juga rebah tak terlawan
Mungkin ada hikmah Tuhan ingin bicarakan
Pada diri yang sedar serba kekurangan

Ingin aku dakap segala kemenangan
Namun Tuhan beri rasa nikmat kegagalan
Mungkin ada ingatan ingin Tuhan sampaikan
Pasa diri yang terkadang lalai dengan kesenangan

Lalu aku tanya khabar hati
di waktu pagi masih samar belum terang

Adakahkah sujudku hanya sekadar sujud meletak dahi?
Atau benar sujudku sungguh mengharap inayahMu Illahi
Adakah doaku hanya sekadar doa menadah tangan?
Atau benar doaku sungguh menjadi senjata orang beriman?

Inikah jawapan kepada persoalan
Kenapa aku diuji lagi?
Perjuangan ku seringkali  retak berderai
kemenanganku sering tertangguh tak berhaluan

Mungkin ini ibrah kehidupan
Taktala sibuk mengharap kejayaan
Diri sendiri masih belum ampuh
menjunjung semangat seorang pejuang sejati ..


KTM Kg Dato Harun
8.13 pagi

~mari muhasabah diri~
Kenapa aku diuji?

Sunday, November 24, 2013

EMERGENCY CHOCOLATE and calories?who cares!! :)

Assalamualaikum

Hari ini sudah pagi Ahad..
Bergegas ke Empire Mall pagi Sabtu atas urusan kerja.
Lepas tu jalan-jalan, terpandang kedai coklat!!!wahhhhh...saya sangat suka coklat :)
Terpandang satu coklat yang unik..hahaha,nama coklat ini EMERGENCY CHOCOLATE
and calories?who cares!! hahahaa^_^


saya sangat suka coklat :)


SELAMAT HARI LAHIR DR NANA !! :)

Assalamualaikum

Hari ini hari Ahad. Hari ini hanya berehat. Recharge!
:)

Kemarin,masa berjalan-jalan di Empire Mall, teringat Kak Nana. Ku kira ingin membelikan hadiah untuk beliau, tapi belum ada idea hadiah apa yang nak diberikan.

Hari ini hari lahir Kak Nana. 24 November 2013.Wan Zuliyana Irmi. Sekarang Dr Wan Zuliyana Irmi :)
Tahniah Dr kak Nana..hehe

Saya tersangat gembira bila Kak Nana berjaya bergelar seorang Doktor sekarang.
Bila teringat beberapa kisah semasa sekolah menengah dulu, ada perkara yang membuatkan saya rasa sangat terharu dengan kejayaan beliau.:)
Orangnya sangat tabah dan kuat semangat. Turun, naik hidup beliau sangat memberikan inspirasi dan motivasi. Sangat menyuntik semangat pada saya bila saya rasa hampir tersungkur.

Dia salah seorang inspirasi hidup saya. Masa masuk matrik dan universiti, dia inspirasi saya juga:)
Terima kasih Kak Nana untuk segala kata-kata semangat, nasihat dan teguran.
Hingga ke saat ini, kami masih belum dipertemukan kembali walaupun kini kami sudah berada di KL yang tidak pernah tidur ni.hehe

InsyaALLAH...semoga waktu itu akan tiba ^^

SELAMAT HARI LAHIR KAK NANA   ==> SELAMAT HARI LAHIR (2012)
Semoga menjadi seorang Doktor yang beriman, berjaya dunia dan akhirat.
Teruskan pencarian mencari Doktor Cinta ^_~



Sudahku jumpa putera idaman
Ku kunci rapi di dalam hati
Bilaku sudah sedia berteman
Pasti ku temu si tuan hati.

                                                   ^_^ 


Thursday, November 21, 2013

Ingatkan aku teman, andai aku terlupa lagi....

Assalamualaikum..

Musafir di tengah kota
ada nada getar dalam diri
si pengembara yang sedang mencari
lihat saja ragam manusia
yang sana sini mengejar bahagia

Kota mungkin tidak setenang desa
Arus gerak kereta tak senyaman
deras arusnya sungai

Terpapar ibrahnya lagi
Hati terjentik di pagi ini
Benar aku ingin tenang setenang angin desa
Aku ingin lari dari kalutnya kota

Tapi adakah aku sudah terlupa? 
Walau ku cari tenang di kota mahupun damai di desa
Ingatkan aku teman, tenang yang aku cari 
sungguh hanya datang dari  Tuhan yang Esa

"Ketahuilah, hanya dengan mengingat Allah (zikrullah) hati menjadi tenang". (Q-S Ar-Ra'd: Ayat 28)

Ingatkan aku teman, andai aku terlupa lagi.... -

KTM Subang Jaya
8.55 pagi

Wednesday, November 20, 2013

Damai melihat cinta

Assalamualaikum

Haiiiiiiiiiiiiiiii :) Lama tak jumpa semua..hehe
macam-macam cerita,kejadian berlaku sepanjang dah habis belajar ni.
turun,naik kehidupan..


17 November 2013
Majlis Perkahwinan Buddy dan pasangan ^^

Selamat Pengantin Baru  :)
Hari bahagia ini
Damailah kami melihat cinta

Encik,
diri mengenalimu walau sekejap cuma
Encik benar seorang pejuang
pejuang cinta

Hari bahagia ini
Telah Encik tawarkan dan Puan terima

Encik,
perjalanan ini jauh..
tapi beri kami rasa yakin,
beri kami kata indah 
Encik akan jaga Puan hingga akhir nanti..

Moga Encik kekal pejuang 
pejuang cinta membawa Puan ke syurga

Hari bahagia ini..
Damailah kami melihat cinta... 

-Cik Datul :)



Semoga Allah memberi barakah kepadamu dan atasmu serta mengumpulkan kamu berdua dlm kebaikan.”
(HR. Bukhari, Muslim, Tirmidzi)
 — feeling wonderful with Farah Yasmin and Ady Shah

(dapat jugak pergi majlis kawin buddy..semuanya dengan izin Allah SWT^^)

Saturday, June 1, 2013

Light,Camera,Action~ Dinner

Assalamualaikum

Semalam ada dinner Kelab Foodnatic (Nutrition and Dietetics)-31 Mei 2013
Cerita bermula,bila aku lagi seorang diri kat luar sedang menunggu kawan-kawan aku datang.
Macam menunggu putera datang menjemput dah..haha
tunggu..tunggu..tunggu.siap main games,hujan renyai2 turun,tunggu lagi,tunggu,mesej kawan-kawan2 lain,lepas tu tunggu lagi..tunggu..

Dapat mesej dari kawan kat tempat dinner, "dah nak start ni"
aku pun masih menunggu kawan-kawan datang. Akhirnya sampai. Rupanya,ada hal tak dapat dielakkan menyebabkan perjalanan agak perlahan tadi. Jalan jem.
Tak mengapa. Jom jalan.Kami pun pergi.

Sampai saja, majlis dah bermula. Tak dapat mendaftar,tak dapat join perarakan dengan kawan-kawan dan VIP. Tak dapat nak mengikuti dari awal. Tapi tak mengapa. Inilah jalan ceritanya yang sudah tersurat. :)
Maka,kami mengambil keputusan untuk menunggu waktu makan tiba.
Tiba-tiba Buddy(dila) 2nd year telefon..haha. thanks dila..


Dan bila tiba masa makan,kami pun masuk. Terjadi "VVIP" la pulak..-_-hehe
Masa masuk jumpa kawan-kawan lain,wahhh
"ada 'ziana zain','scha al-yahya','shila amzah', 'farah AF2','ana raffali',''nadia alysa","siti saleha'',"sharifah amani" hahaha dan ramai lagi;p
Dengan aku sekali dapat, "Yatt Hamzah"..hahaha

Kami ambil makanan dan duduk makan. Agak terpisah jauh ngan rakan-rakan coursemate yang lain.
Tak mengapa. Lepas makan,boleh ambil gambar sama-sama.
Jadi,kami pun makan,makan,makan...



Sesi bergambar.....

Bergambar dengan our gorgeous,supportive,sporting,cool lecturer, Dr Rosita.
Bila Dr datang,terus bukak laluan nak bagi Dr duduk..hehee :)
Thank you for coming Dr.

Bergambar dengan our humble,polite and supportive Clinical Instructor, Miss Tan Chew Sia. :)
Thank you for coming Miss.

Ini ialah gambar Keluarga Besar DIETETIK :)
dan untuk malam tu, our Miss Tan Chew Sia  ialah Ketua untuk Keluarga Besar Diet..hehehe
Setelah analisis dibuat pada malam itu,, junior2 diet ramai yang 
mempunyai bakat2 tersembunyi. Antaranya,Alvin,Syafiq,Asri dan ramai lagi..
hahaha..jangan lupa untuk diketengahkan;p


 Haa,yang ni dengan dua orang kawan gua. Dua-dua student Nutrition. 
Masa ambil gambar ni kelakar. Aku tak tau nak letak position aku kat mane. Berdiri dekat2, segan pulak rasa. So,aku asyik pergi depan,pergi depan. Dorang pulak asyik follow,ke depan..Hahaha 
Yang pakai neck tie,namanya Rohaizad(mantan timb pres kelab foodnatic), seorang lagi namanya Syafiq(mantan presiden kelab foodnatic).
dan dua-dua dah berpunya :p


Final year FOODNATIC(Nutrition and Dietetics) + VIP :) *gambar dari  FB Dr Zaitun 
Kami dah final year, dah nak habis study. ^^


Dan tiba-tiba,dapat AWARD pulak, TERIMA KASIH :)


Anyway,terima kasih kepada penganjur dinner kali ini. (our junior)
Well done!


* gambar-gambar ialah dari fesbuk lecturer,kawan2,dan sendiri :)



Friday, May 31, 2013

Terima kasih Puan

Assalamualaikum

Lebih kurang empat bulan saya praktikal di Hospital Umum Sarawak.
Dua bulan yang pertama,sangat mencabar mental dan fizikal. Berjauhan dari keluarga dan rakana-rakan sangat menguji saya. 
Tapi,bila teringat tujuan saya memilih Sarawak sebagai destinasi menyambung pencarian ilmu, perjalanan diteruskan.

Hari berganti hari. Tak sabar nak menghabiskan Out patient traninig. :)
Siap buat countdown lagi. Haha
Tapi pada masa yang sama, hati rasa sangat risau. Kerana selepas out patient training,akan bermula In-patient training.
Oh,sesungguhnya,saya tak punya kekuatan masa tu untuk berdepan dengan In-patient training.
Rasa takut, risau dan macam-macam lagi.
Jadi, 2 bulan yang terakhir juga sangat mencabar saya..hehe

Di Hospital Umum Sarawak ni,kiranya tempat pertama praktikal selepas in house training. Boleh kira tempat membesar la kat sini. Banyak sangat ilmu yang dipelajari.

Bilik kaunseling HUS
Saya sentiasa mengingati jasa-jasa setiap dietitian yang mengajar saya.
Jika di Hospital Umum Sarawak, 
En Khairul, Pn Shariza, Mdm Loh,Mdm Jun,Mr Brian.

Mereka semua banyak sangat membantu dan mengajar saya tentang ilmu dietetik dan juga kehidupan.

Pn Shariza :)
Masa awal2 datang nak melapor diri, antara orang pertama yang kami jumpa ialah Pn Shariza. 
Ada satu ketika, Pn Shariza panggil,Pn tanya, " dah makan?''
Saya berasa pelik sebab waktu tak menunjukkan waktu lunch lagi. Oh rupanya,nak belanja kami makan..haha
Ada satu ketika,saya berpeluang ikut Pn Shariza naik ward. Melihat gaya Pn Shariza handle case, saya tertarik dengan pendekatan yang digunakannya. Bermain dengan psikologi manusia. 
Pn Shariza beri saya macam-macam peluang nak belajar.
Untuk pertama kali,saya kena beri talk untuk group counseling.
Tapi saya tak pernah buat. Dan Pn tunjukkan pada saya cara-caranya.

Ada satu ketika, semasa saya di bilik kaunseling, Pn Shariza datang dan mengajar saya satu persatu cara-cara nak menulis dalam case note/BHT.
Pn beri saya macam-macam nasihat sehinggakan bila saya pergi praktikal tempat lain,saya teringat pesanan-pesanan itu.

Melihat Pn yang bertugas jauh dari tempat tinggal,saya jadi kagum dengan Pn.
Bertahan hingga akhirnya untuk memberi khidmat di Sarawak.

Terima kasih Pn Shariza :)


*nanti cerita pasal dietitian yang lain pulak :)

Penghujung..

Assalamualaikum

Hari ni kalau mengikut kalender merupakan hari terakhir sesi pembelajaran di UPM.
Kepada junior 3 year, semoga berjaya dalam test masak2 :)
Nak kata susah sangat,tak jugak,tapi rasa risau tu,tak payah cakap la...hahaa
sampai tak ada selera nak makan. Selesai je present masakan,terus berselera nak makan..haha

Untuk aku dan rakan final year, dah selesai community program,dah selesai group counseling. Sekarang tengah bertungkus-lumus siapkan final report. Minggu depan ada peer evaluation.

Semalam,kumpulan aku pergi Hospital Serdang untuk belajar guna sistem e-HIS. Sistem yang digunakan untuk merekodkan maklumat pesakit. Kenapa kena belajar semua ni?Sebab nanti ada exam,
BEDSIDE EXAM dekat Hospital Serdang.
Harap2 dapat buat yang terbaik.

Cerita di UPM sudah hampir sampai ke penghujungnya...








Thursday, May 23, 2013

Selamat hari lahir,kawan :)

Assalamualaikum

Hari ini hari lahir seorang kawan sekolah menengah. 23 Mei.

Selamat hari lahir.
Semoga bahagia di samping keluarga dan insan tersayang.
Semoga ALLAH permudahkan urusan di dunia dan akhirat.

Terima kasih kerana pernah hadir dalam hidup ini.
Terima kasih atas kebaikan dan keceriaan yang pernah diberikan.
Semoga persahabatan kita berkekalan..




Tuesday, May 14, 2013

13 Mei 2013 ~Selamat Hari Lahir~

Assalamualaikum

Semalam
13 Mei 2013
Thank you for the birthday wishes :)

23 tahun dah.
Semoga aku menjadi kakak,adik perempuan,anak perempuan,kawan dan sahabat yang lebih baik.
Semoga aku menjadi hamba ALLAH yang sentiasa mencari redoNya..



Masa ni terkejut tiba-tiba dapat kek dari kawan-kawan.
Tiba-tiba aku sebak dan sedih bila tengok ada nama aku kat kek.
Tak dapat nak cakap terima kasih sebab sedih+terkejut.
Sedih sebab mungkin  ini yang terakhir :(
Lepas ni kami semua akan membawa haluan masing-masing.


Aku bersyukur kepada ALLAH atas segala kurniaanNya
Alhamdulillah..




Saturday, May 4, 2013

Makan malam

Assalamualaikum

Hari ni aku jadi fasilitator kat Mid Valley untuk Nutrition Month. Kemarin datang sana sebagai peserta. Haha. Best jugak. :)
********************

Semalam ada isu DINNER+SENIOR JUNIOR

Kami telah di"brainwash" oleh senior2 kami yg da grad.(sebagai panduan,dan nasihat)
Nervous jugak aku..:p
so,SENIOR JUNIOR,Siapa2 x nak faham lagi tak tau la..
boleh kena rendam dalam sungai klang tu. hahahaa

Semalam  ada issu dinner ni,aku tiba2 jadi homesick.:(
Bertambah lagi bila aku tengok abah,mak,abang,adik aku online kat Facebook.
Maka,mulalah aku dengan moOd yang sedih  mendayu-dayuuu..:p
aku kan kalo dah homesick,mula la mcm2 hal aku buat.
contohnya, pergi rumah kawan2,lepak2 sana,tanpa tujuan..emm
bangun,duduk,jalan kat ruang tamu,tanpa arah...
tapi kejap je..mana boleh lama2! Hati mesti mau kuat beb-kata Kak Nana :)

Teringat kat rumah.. DINNER kat rumah SEBUAH KELUARGA,DINNER yang ada KASIH SAYANG.
sebab tu aku homesick..hahahaa...nak dinner kat rumah rupanya:p

Justeru, saya ingin bertanya kepada ''anda''
adakah kita masih ibarat sebuah keluarga?
jika YA,  berikan alasan anda(haha ingat ni soalan need of assessment ke;p)
jika jawapannya tidak,
sy pon x nak pergi dinner yang tak ada kasih sayang. (mood: biasa2 je)

saya nak packing barang balik Sabah,dinner kat sana. selamat tinggal (mood: gembira,cuti dah dekat^^)



p/s: siapa gerangan yang komen kat entry sebelum ini?(mood: saja tanye^^)




Thursday, May 2, 2013

mungkinkah dia Habib Albey?

Assalamualaikum

Tadi saja tengok-tengok dashboard blog,
tiba2 perasan satu yang agak menarik.
kat part search keywords
tertulis

saiyidatul shufwah jabilin


Aiikk..ada seseorang cari saya ke?
(perasannya,entah2 diri sendiri kot yang pernah buat search keywords nama sendiri,haha^_^)

mungkinkah dia Habib Albey? (ni kes baru baca blog Dr Sarah la ni,haha)


maksud Habib Albey?^_^

Wednesday, May 1, 2013

Baby Anggerik#Story 2# HRPZ 2

Assalamualaikum..

Selamat Hari Pekerja kepada semua pekerja:)
cuti..cuti..hehe
********************

Beberapa minggu sebelum habis praktikal kat Hospital Raja Perempuan Zainab 2 (HRPZ 2).
Aku berpeluang ikut dietitian pergi wad Anggerik. Ikutkan jadual,bukan minggu pediatrik. Tapi ikut jugak,sebab dietitian M cover dietitian L yang ada hal.

Kelam-kabut jugak aku hari tu.Datul..datul..ko kena prepare selalu..Walau apa jenis kes pon depan mata..adoi...-_-..mcm mane nak jadi dietitian ni datul oooooooooiiii,,,,Jumpa pead je cuak betul..alahai~

Ha..so patient ni aku panggil baby Anggerik..hehe..sebab kat wad Anggerik.Sebab x boleh bagitau nama patient..nama itu rahsiaaaaaa:) Tau tak baby ni sakit ape..kesian betul..
TREACHER COLLINS SYNDROME. Sebenarnye aku x tau pon ni syndrome ape..hehe..so aku kena cari la-_-Aku x ingat baby ni umur berape..tapi baby dalam 20 lebih hari..Kecik2 dah sakit..cubaaann...
So, patient kena refer sebab nak start balik guna Carborie.

Bila aku follow up baby ni, aikkk berat baby ni naikkk...punyalah aku gembira..senyum nak sampai telinga^_____^.
kata dietitian M " sukonyo dia"
First follow up,ikut dengan dietitian L. Tengok keadaan baby mcm mana.
Kata dietitian L " try bagi Carborie alternate feeding". Sebab baby ni dikatakan asyik cirit je.So,kena try dulu,tengok adaptation mcm mane.

Banyak kali aku follow up baby Anggerik.Haa..satu hari yang damai, aku pergi la follow baby ni.. Aku perhatikan  mak baby. Kagum.Kerana dia seorang yang tabah.
Tiba2,aku borak2 dengan mak patient. Oooo..mak baby ni SEBAYA aku tau!
Aku pon borak2 la ngan mak baby. Aku sebenarnya kagum dengan mak baby.Sangat tabah. Aku x nampak pon mak baby ni stress. Asyik senyum..relax je..Sampai sekarang masih teringat senyuman mak baby ni.Senyuman ketabahan:)

Lama2 baby Anggerik dah OK.Satu hari aku follow up, mak baby kate dah boleh discharge beberapa hari lagi. Aku gembira dengar berita ni :)

Aku follow up lagi baby ni,sampai lah hari2 akhir aku praktikal kat HRPZ 2.
Masa aku pergi tengok,mak baby tengah tido di samping baby tersayang.
Aku pon berlalu pergi...

Terima kasih mak baby dan baby Anggerik kerana mengajarku bahawa SENYUM ITU JUGA TANDA KETABAHAN.:)


~Orang di sekeliling kita juga inspirasi hidup!


Datul,
1 Mei 2013
9.56 am
Bilik,Kolej 17,UPM


Monday, April 29, 2013

Cardiac ward-story 1#PPUM

Assalamualaikum

Hari Isnin.
Hari ni ada meeting lagi. Banyak perkara x settle lagi untuk komunti projek ni.
Baru-baru ni aku terkejut membaca kenyataan seseorang tentang muzik dan filem yang akan hancur jika kepimpinan akan bertukar.

Ingatlah..Rezeki tu dari ALLAH bukan dari manusia.

****************
Masa awal2 aku dapat tau aku dapat praktikal kat PPUM dan bila tengok nama partner2 nanti,perrghh,rasa nak nangis je. Serious. Haha..

Nampak sangat aku tak confident.-_-

Kalau cakap pasal PPUM,mesti biasa dah dengar mcm mane expectation kat sana.
Macam-macam la aku fikir.

Banyak2 cerita yang terjadi kat sana,pasti tak akan aku lupakan kisah belajar dengan seorang dietitian ni..hehehe. Kalau tanya partner2 aku, mesti dorang tau.. apa makna Cardiac Ward untuk aku..hehe,ward yang paling aku nervous sekali..-_-'

Macam mana aku nak lupa?sedangkan dietitian N ni terlampauuu baanyakkkkk tegur aku.
Sampai aku stress,sampai nangis pon ada..haahha.tapi nangis for good laa.
Sebenarnya,aku sangat sedih,sebab selalu x dapat perform kalau ngan dietitian ni. Dah la  dietitian N ni pregnant. Kadang2 aku risau ooo,kalau2 dietitian marah,then turun kat baby dia plak-_-
Kadang2 aku sedih sangat,dietitian N nampak sangat letih,tapi still sanggup mengajar aku yang banyak betul buat silap ni.

Selalu sangat lepas ward round ngan dietitian N, aku akan balik dengan senyap,x cakap apa2.Berfikir panjang,kenapa aku x dapat perform mcm kawan2 aku perform ngan dietitian N. Sampai kawan2 pon perasan kenapa senyap je.

Aku selalu usaha setiap kali naik ward ngan dietitian N, aku cakap dalam hati,aku niat nak buat lebih baik,lebih baik,.lebih baik dari sebelumnnya. Tapi,aku gagal jugak..:(
Aku pon x tau kenapa aku nervous sangat dengan dietitian N. Shaking aku rasa tangan aku. Awal2 azam punya tinggi, tapi bila berdepan je, tone suara aku,mula la slow....-_-..nampak sgt tak confident. Sampai kawan pon perasan perubahan aku.
Banyak kali aku cuba,cuba,cuba nak perform.. ntah dah kali keberapa cuba..
Sampai banyak kali percubaan,baru berjaya..hehee

Aku rasa antara kawan2 aku,aku paling awal dan paling banyak  dapat assignment dari dietitian N.
Nampak sangat banyak tak tau.emm..-_-

Ada satu masa, sebelum aku present case kat dietitian N,
dietitian N pesan kat aku " ingat apa yang saya pesan sebelum ni"
Haa..nervous aku.
Pernah jugak dietitian N tegur, "awak asyik buat kesilapan yang sama"
"APO. Apa tu APO? "
 Acute Pulmonary Oedema. Sebelum ni mcm pernah dengaar dah. Tapi tak tau la kenapa masa dietitian N tanye,aku tak dapat jawap..emm-_-

Banyak kali cuba,,cuba,,sampai la satu masa, di akhir sesi ward round
dietitian N komen"hari ni OK"
wah..wah...rasa melayang-layang di udara..hahahaha^___^

Aku sedih la. Sebanrnya bukan sebab kena marah or  tegur. Yang tu sedih sikit..hehe
tapi lebih sedih  sebab aku selalu kecewakan dietitian N. Aku rasa nak ketuk2 diri sendiri..-_-
tapi aku pon dah cuba.cuma x berjaya:(
Memang aku down la masa2 mcm tu.Paling sedih,bila balik naik bas sorang2,sedih sorang2 dalam bas.Nak nangis sorang2 dalam bas..
(hehe..senyum je kalo ingat balik.)

Banyak lagi la yang dietitian N ajar. Aku sangat terharu atas kesungguhan dietitian N mengajar aku dan rakan2. Sangat banyak membantu. Sangat2 banyak. Teringat satu masa ,bila dietitian N suh kitorang belajar cara2 nak tulis untuk ryle's tube feeding (bolus and continous)
Dietitian N sanggup luangkan masa nak check apa yang kitorang buat.
Macam biasa, waktu tu aku aku kena tegur..tegur..tegur...hehe-_-
"lain kali,kalu tak tau tanya"

Sebenarnya banyak sangat yg dietitian N ajar dan tegur sampai aku dah ingat dah segala yang di pesan.
Dah boleh apply kat mana2 aku pergi praktikal.
Saat aku boleh apply apa yang dietitian N ajar, saat ni la aku rasa sangat gembira dan aku rasa telah menggembirakan dietitian N walalaupun dietitian N tidak mengetahuinya. :)

Sampai sekarang aku x dapat lupa semua ni. Semuanya kisah yang memberi panduan hidup.
Aku tau semua ni untuk kebaikan aku,menjadi lebih baik di hari kemudian. Aku rasa,kalau Pn N x tegur banyak2 mcm ni,aku x akan jadi seperti sekarang.

Untuk Pn Nabiha, terima kasih banyak kerana terlalu banyak tunjuk ajar,nasihat dan teguran yang diberikan semata-mata untuk memberi yang terbaik untuk saya dan rakan-rakan. Terima kasih kerana bersabar dengan kerenah saya yang selalu buat salah.:(
Terima kasih Pn,terima kasih banyak2.

Terima kasih Pn Nabiha. Semoga ALLAH sentiasa permudahkan urusan Pn di dunia dan akhirat. Amin..


Kisah cardiac ward#4U ward sentiasa dalam ingatan:)
Kalau ingat balik,mesti aku senyum sendiri^__________^

datul, student yang lambat
 tapi  x nak putus asa
11.22am
Bilik,Kolej 17,UPM



Sunday, April 28, 2013

kerana DIA atau manusia?

Assalamualaikum..

Kadang-kadang Allah dekatkan kita dengan orang yang baik sebab kita tak cukup baik.. tapi kadang-kadang Allah tarik balik semua tu sebab Allah nak tengok kita berubah kerana DIA atau manusia.. :')Siti Nadziah


Rasulullah s.a.w bersabda:
“Sesungguhnya setiap amalan itu hanya dengan niat. Dan sesungguhnya setiap orang hanya mendapat balasan mengikut apa yang diniatkan. Sesiapa yang berhijrah untuk mencari duniawi atau untuk mendapatkan wanita yang ingin dikahwini, maka (pahala) hijrahnya itu mengikut niatnya.” (Riwayat al-Bukhari).

datul,
8.51am
28/4/2013
Bilik,Kolej 17,UPM 

Saturday, April 27, 2013

"bila kak teh cuti?"

Assalamualaikum


Hari ni ada HEALTH SCREENING kat taman perumahan tempat aku praktikal sekarang.
Alhamdulillah..semuanya berjalan lancar.


Tadi pagi sebelum pergi program, chat dengan adik aku kejap kat facebook.
Dia kat sabah.Aku kat sini.

Adik kecik aku  tanya,

"bila kak teh cuti?"


aku sedih betul bila ada soalan mcm ni
rindunya kat dua orang budak ni, adik su dan ilham.
dua orang adik kecil yang menceriakan aku.
walaupun kadang2 nakal,tapi petah  berkata-kata.
aku banyak belajar jugak dari dua orang budak kecik ni..hehe

Hari tu abah telefon.

aku pon sedih jugak.
aku rasa aku ni dah mementingkan diri sendiri sebab tak balik rumah:(


tapi aku tak nak susahkan abah..
mesti banyak duit kena guna nanti,untuk aku,adik aku,abang aku. Dan aku tau banyak lagi perkara yang abah nak settlekan..

aku pon nak balik..tinggal sikitttttt je lagi..

yang penting sekarang,aku kena kuatkan semangat,tabahkan hati.

Ya ALLAH,lindungi ibu dan ayahku serta ahli keluargaku..Amin



Thursday, April 25, 2013

mood praktikal 2 bulan

Assalamualaikum

I'm here!!!!!!!!!!!hahaa
ceh..dah lama dah kat UPM. Baru nak update -_-
Habis praktikal kat Kelantan 4/4/2013.

Banyak aku beli keropok dari Kelantan..hahaa
yang pasti dah bagi kat adik aku..untuk bawak balik sabah..
dan adik aku dah balik sabah..
dah aku dikhabarkan keropok dah selamat digoreng di rumah..hehe

So,ape cerita?
Sekarang masih mood praktikal. Praktikal komuniti, 2 bulan. Ni untuk masyarat sekeliling pulak ni.
Dah habis dah cerita hospital. Tapi lepas habis praktikal komuniti,masuk lagi hospital. Exam beb!exam!

Sebenarnya aku nervous-_-
Nervous bila fikir VIVA,bedside exam.

Haa..sekarang praktikal komuniti. Yeah.buat program:)
Aku rasa aku lagi minat komuniti la....
Hari tukan masa aku praktikal klinikal,ada satu program kelab foodnatic(pemakanan dan dietetik).
Masa tu aku rasa jeloussss laa sebab aku x dapat join program tu sebab aku tengah praktikal jauh.
Entah la kenapa..sedih betul aku masa tu. Seronok je tengok ramai yang happy masa program tu.

Masa tu aku sedar,minat aku memang lebih sikit pada komuniti...

xpekan...hehe

Haa..nak cerita..praktikal komuniti kali ni dibahagikan kepada 3 group. Group aku kat Taman Perumahan.
Menarik.
Hari Sabtu ni kami buat HEALTH SCREENING :)

Harap semua kan baik2 saja. InsyaALLAH.

Banyak cerita menarik masa praktikal hari tu^__^

Aku rindu abah,mak,adik beradik.

Sunday, March 31, 2013

Atmosfera rindu~kehilangan

Assalamualaikum

30/3/2013-Sabtu

Aku menziarahi kubur arwah ummi,atuk dan mek di Kelantan-Tanah Perkuburan Islam Makam Tok Kenali,Kubang Kerian.

Sayu rasa hati.
Langkah kaki memasuki tanah perkuburan,sudah terpandang kubur arwah ummi,kerana memang berhadapan dengan kawasan masuk. 
Pemergian arwah ummi waktu aku sekecil 7 tahun seingat aku.
Hingga kini, peristiwa itu tidak dapat aku lupakan. Lakaran peristiwa itu masih tetap segar dalam ingatan,tak pernah padam. Walaupun sudah hampir 15 tahun arwah ummi pergi, semangat hidup yang ditinggalkan benar2 mendidik aku untuk menjadi lebih baik dalam hidup.
Dalam monolog sendiri,hanya di dalam hati,aku bercerita kepada arwah,tentang kehidupan aku sekarang.
Tidak putus2 doa aku panjatkan kepada ALLAH agar arwah ummi di tempatkan dalam kalangan orang2 beriman dan di syurgaNya.

Di satu jarak,kubur arwah atuk.
Pemergian arwah atuk semasa aku berumur 12 tahun seingat aku.
Masa itu aku di Sabah.
Teringat,dulu kalau atuk telefon,mesti tanya "dah khatam Al-Quran?"
rindu,dulu ada saja kiriman makanan2 Kelantan sampai ke Sabah...
Teringat, selepas arwah mak meninggal kat Kelantan dan kami pulang ke Sabah meneruskan kehidupan.
Waktu itu aku masih kecil,sekecil 7 tahun seingat aku.
Masa nak menaiki flight,aku memandang wajah atuk pada masa tu.Aku sedih...
Aku menangis...
Abah tanya,kenapa aku nangis..
sumber: google
tapi,aku tak tahu apa jawapan aku ketika itu...

Aku  menghantar pandangan ke satu sudut.

Kubur arwah mek. Sayu hati aku. 
4 April 2011.
Teringat ,waktu itu aku di UPM. Selepas test,aku dapat khabar berita pemergian mek.
Aku rasa sedih sangat masa tu dan menangis.
Aku pernah berniat untuk praktikal di Kelantan dan tinggal bersama  arwah.
Pemergian mek begitu mengejutkan aku.
Mek,yang menjaga arwah ummi semasa arwah ummi kecil lagi.
Sehingga anak2 arwah ummi besar, mek menjaga dan memberi layanan yang sangat baik kepada aku dan keluarga.
Semasa aku belajar di Kelantan(sekolah menengah),pernah juga masa kuluangkan masa untuk menemani mek di rumah. Melihat kehidupan arwah di rumah.
Mungkin kerana aku sempat membesar di sana,sebab itu kehilangan itu sangat aku rasa.

Tidak putus2 aku berdoa,semoga mereka ditempatkan dalam kalangan orang2 yang beriman dan beramal soleh. Moga syurga milik mereka...Amin.

Kaki melangkah keluar dari tanah perkuburan. Hanya beberapa langkah dari situ,aku sampai di rumah arwah mek. Memang rumah arwah mek,berdepan dengan tanah perkuburan itu.
Sudah lama aku tinggalkan rumah ini. Rumah yang pernah aku tumpang berteduh menemani arwah mek.

Aku melihat keadaan rumah.Masih sama.Kenangan tak pernah hilang.
Aku berjalan di satu sudut.
Melihat gambar2 perkahwinan masih setia di sana tak terusik.
Aku jadi sayu dan sebak. Lama aku pandang. Gambar perkahwinan abah dan arwah ummi juga masih setia di sana.

Aku berbual dengan Ayah Yie.
Ayah Yie bercerita tentang arwah Mek. Bagaimana hari2 terakhir sebelum pemergian arwah.

Dari ALLAH kita datang,kepada ALLAH kita akan kembali.
Al-Fatihah.

 2.16 am
Kota Bharu
Kenangan mengusik jiwa.

~Kasih sayang kekal di atmosfera rindu.

Saturday, March 23, 2013

mood dapur (part 2)

Assalamualaikum

sambungan dari mood dapur(part 1) ^^

Malam ni tengah buat slide presentation. Emm,biasalah,,pening2,tensen2 ni..
Tiba2 kan rindu kat Hospital Melaka..hahaha
apa agaknye yang ada kat sana,sampai asyik rindu ni..hehe

Kat sana best:)
aku suka duduk kat dapur,tolong2 kat sana,dengar citer2 motivasi staff kitchen..hehe
dengar nasihat2,pengalaman hidup...terbaik:)
 
Masa buat slide presentation,asyik silap tulis
Hospital Melaka je,padahal nak present kat kelate...

Pastu pergilah fesbuk,tengok2 fesbuk staff2,like2 status dorang..haha
chit chat ngan staff kitchen..hehe
saja..
Tiba2 pulak,aku mitak number telepon Mak Midah,yang selalu buat kuih:)
Tiba2 teringat kak Sarimah,aku x banyak cakap ngan dia,tapi bila cakap je ngan dia mesti rasa best,sebab kak Sarimah sempoi...^^

ramai lagi yang aku teringat ni..
nanti sambung lagi..


Itu je nak bagitau..




Friday, March 15, 2013

Pertemuan di hospital

Assalamualaikum..

Minggu 1 ( 10/3/2013-14/13/2013)
Hari pertama kami datang,ketua jabatan ingat kami akan datang pada 11/3/2013,sebab dalam surat mcm tu. Tapi kami datang 10/3/2013,sebab hari Ahad kan hari bekerja kat Kelantan.

Minggu pertama di praktikal di sini,aku di jadualkan ikut Pn Husna ke wad surgical dan orthopedic.Surgical Ward (Wad 28,29,30) dan Orthopedic Ward( Wad Cempaka dan Dahlia), dan dapat pergi Palliative Ward.

Dan hari pertama juga, kami dah naik ke wad mengikut dietitian seperti yang ditetapkan dalam jadual.
Hari pertama juga dapat ikut NST (Nutrition Support Team) ward round :)
seronok...
kecek kelate pulok tu..hehe

Banyak yang aku belajar...dapat belajar pasal TPN,seronok :)
Mula-mula blur jugak..lama2 dah dapat faham sikit2.

Pn Husna selalu tanya pasal Nutrition Diagnosis..hehe
hari berlalu, aku ingatkan diri perlu bawak buku Nutrition Terminology tu.
Setiap kali Pn Husna tanya aku pasal Nutrition Diagnosis, mesti Pn. senyum:)

Beberapa hari dalam minggu ni,aku naik wad,clerk case,follow up patient.
Tiba-tiba aku perasan satu muka yang sangat familiar,senior ke?
Bila aku tengok cop Dr kat case note, aku yakin senior ni... Wan Muhd Fadli Wan Abdul Rahman

Ada satu hari,masa aku kat wad, ada seorang Dr tegur aku, "student ke?"
aku:"ye"
Dr: "student mane,USM?"
aku: UPM
 Dr; " pergilah jumpa senior awak,Halimi dan Amalia"
aku:ooo (sambil senyum)

~_^ emm..Halimi dan Amalia tu memang nama senior aku..tapi mereka senior sekolah menengah
macam mana Doktor tau?
hehe
 
Kemarin,masa aku nak balik, aku terserempak dengan seseorang,kawan sekolah menengah
Rosnani Ibrahim :)
Lama tak jumpa,tapi x dapat berbual lama...

Hari Khamis dah berlalu...Hari Khamis (14/3/2013),habis praktikal awal,sebab waktu kerja pukul 8.00am-3.30pm ^____^
Masa aku naik wad Dahlia nak clerk case, tiba-tiba seorang senior tegur aku.
Tak sangka senior masih kenal aku..hehehe (Khairolhida)
Terima kasih Dr!

Tadi petang,ikut Pn Husna, Pn Husna minta aku bagi kaunseling DM.
Pastu,patient seterusnya, aku dengar Pn Husna bagi kaunseling kat patient. Lembut je nada suara,smooth,jelas..sejuk hati dengar..hehe
dan dengan tiba-tiba saja  masa tu,teringat seorang dietitian kat PPUM yang bagi kaunseling,Pn Suraiya,sama jugak tu..lembut je nada suara...^_^.

On the way balik ke office,Pn Husna tanya pandangan seminggu ni praktikal kat wad2 ni.
Sebenarnya,masih banyak yang aku nak pelajari dengan Pn Husna.
Pn Husna ni,humble orangnya :)
kata Pn Husna petang tadi, (lebih kurang gini)
" dengan pengalaman yang ada,inilah yang dapat kami kongsikan.."

Tinggal 3 minggu saja nampaknya,cepat pula masa berlalu.:(
Presentation minggu ke-3 ini, nak ambil kes gapo kali ni? 
Moga ALLAH permudahkan..Amin

Kota Bharu
15/3/2013
1.13 am

Wednesday, March 13, 2013

Andai itu takdirNya

Assalamualaikum


Seorang demi seorang 
ALLAH mempertemukan kami kembali.

Dan aku terus berjalan
mungkinkah dia destinasi seterusnya?
di perjalanan singkat ini,di pencarian ini...
 Kenangan lama datang
ingin jadi teman aku...

 Kota Bharu
14/3/2013
12.55 am




Monday, March 11, 2013

mood dapur (part 1)

Assalamualaikum..

Rindu pulak kat Melaka :) ,rindu hospital melaka,rindu Unit Dietetik dan Sajian Hospital Melaka^^
rindu dengan suasana yang santai,meriah.
rindu dengan kakak2 ,abang2 staf kitchen yang selalu cerita pengalaman hidup mereka
selalu bagi nasihat..
rindu dengan staff kitchen walaupun ada yg lagi muda dari aku,tp sentiasa tunjukkan respect..
aku pulak sentiasa anggap mereka lebih hebat kerana ketinggian ilmu  yang ada pada mereka
rindu dengan pegawai2 catering dan dietitian kat sana yang baik hati..x jemu2 memberikan peluang dan tunjuk ajar..

rindu Kak As dan Siti yang tolong kami masak hari tu..
"jangan lupa kenangan kita bersama" kata Kak As..haha^_^
rindu nak join trayline.
teringat awal2 masa join,sebab kelam kabut,panic,nervous..hahaha..habis aku buat silap
patutnya letak lauk dalam pinggan patient,tapi aku letak kat luar pulak..adoii..maluuuuu^_^'
kecoh kejap:p
rindu nak jadi runner..
rindu nak belajar masak nasi ngan abang Aziz,banyak sungguh yang dipelajari..
rindu nak belajar masak nasi HUJAN PANAS..haha
ramai lagi yang rindu ni..dan banyak lagi la yang aku rindu..nanti aku sambung rindu ni..:)

rindu dengan Melaka yang cantik.
Negeri yang tidak terlalu sibuk,dan sunyi..pendek kata,JUST NICE:)

(melaka yang cantik dan warga melaka yang baik hati)



Sunday, March 10, 2013

Kelantan,aku datang.

Assalamualaikum

Saya dah berada di Kelantan tercinta:)
hati masih rindukan Melaka:)
hati masih sukakan Sarawak:)
hati selamanya sayangkan Sabah:)

Termakbul doa nak datang sini,praktikal kat sini...
Allah Maha Mendengar isi hati hamba-hambaNya

Masa aku tahun 3 kat UPM,aku dapat berita,mek aku kat kelantan meninggal dunia.
Aku sedih sangat masa tu..x terungkap..aku nangis..nangis..
aku pernah berniat nak duduk dengan mek kat Kelantan kalau aku dapat praktikal sini.
tapi,hajat tu x kesampaian..
ALLAH lebih menyayangi mek...aku redha..

Aku singgah beberapa tempat di Kota Bharu.
Senyum. Terlalu banyak kenangan yang datang.

Berdebar jugak aku rasa. Entah,ada sesuatu yang aku fikirkan:)
Alhamdulillah..dari awal nak datang stesen bas,sampai nak ke rumah sewa,ALLAH permudahkan urusan.
ALLAH hantar ramai orang-orang yang baik hati untuk membantu perjalanan ini.

9/3/2013~Sabtu
Pagi-pagi,kakak kawan dan kawan aku hantar pergi stesen bas kajang.
Hampir terlepas bas sebab ada hal tak disangka-sangka terjadi.
Hampir sampai di stesen bas Kajang,perut aku mula meragam.
Aku rasa nak muntah.
Sampai saja stesen bas,aku dah x tahan..tapi aku tahan lagi..
Aku naik bas..ramai orang mesej,call aku. Termasuk adik aku..
Maaf dik,betul2 x larat tadi,nak muntah

Dalam pukul 2 petang,aku sampai di R and R,Gua Musang kot
masa tu,aku masih nak muntah2
aku kuatkan diri turun bas...dan bergerak menuju surau
tunaikan solat..

Sampai saja di stesen bas Kota Bharu,aku turun dari bas.
Tersenyum melihat negeri ini. Banyak perubahan. Dah hampir 6 tahun aku x balik Kelantan.
Malah,bila bas melalui jalan-jalan di Kelantan,hati aku terasa sayu.
Ada saja kenangan yang datang menjengah.

Ingin ke rumah sewa, owner rumah sewa datang bersama cucu dan bawa aku ke rumah sewa,sambil2 tu..ditunjukkan arah ke Hospital Raja Perempuan Zainab 2,kedai2 makan,dan kemudian ke rumah sewa.

Alhamdulillah..semuanya baik2 saja:)

Apa khabar awak?:)


1.21am
10/3/2012
Bilik sewa,Kelantan

Monday, February 25, 2013

bila terasa rindu...

Assalamualaikum


Minggu terakhir praktikal..
Hari ni aku bad mood sikit..nak nangis pulak rasa.
Tapi pagi2 tadi, bila lepak2 dengan Mak Midah ngan Kak Sarimah kat tempat buat kuih,cite2 ngan Kak Suria masa tolong packing buah, borak2 ngan Wak Tey masa ikut Wak Tey buang kulit ayam..rasa happy balik:)

Aku sedih betul..tapi lepas dapat kata2 semangat dari roomate,Sarah Khalilah,aku sebak betul..
sbb dia memang kawan yang baik.

X nak cite panjang la..cukup la sekali beberapa minggu lepas,aku marah2 dah..-_-

Tadi aku chat ngan kawan2 aku..
sorang dari sarawak..aku rindu kat dia..sbb dia lah kawan aku dari Borneo..
teringat dia..sbb dia tabah hati kat perantauan ni..
td chat ngan partner praktikal kat kelantan nanti..
tiba2 aku sedih..
nanti,family dia hantar pergi kelantan,
partner sorang lagi,ayah dia hantar pergi kelantan..


masa tu,aku sebak tiba2...
bukan aku mintak sape2 hantar aku..hehe
cuma..
sebenarnya
aku rindu...
pada
abah,mak,dan adik beradikku..

tapi aku ok..!:)
bak kata Kak Nana,"Hati mesti mau kuat beb!" ^_^

 “Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman.” 
– (Surah Al-Imran:139)


Sunday, February 17, 2013

Pada Suatu Cinta Dahulu

Assalamualaikum

Haa..tajuk ini:)

Cuba kita  renung kembali  pada suatu ketika dahulu.
Banyak yang kita cintaikan?
Masa kecil-kecil dahulu
Mesti banyak yang menjadi kecintaan kita
bantal busuk?mainan? tengok kartun?dan juga makanan? ^__^

Semuanya hanya pada suatu ketika dahulu

Meningkat remaja, juga masih banyak yang menjadi kecintaan kita
Mungkin masih sama seperti zaman kanak-kanak dulu
tapi mungkin juga sudah beralih arah.
Sesuatu yang abstrak mula menjadi kecintaan
Cintakan kebebasan, tidak suka dikongkong.
Sudah mula tahu nilai wang ringgit
menyimpan duit semata-mata ingin membeli sesuatu yang dicintai
mungkin baju,beg,topi,alat solek,kasut sukan,novel,komik,gitar,dan handphone
Senyum,masa ini juga 'cinta hati' datang. Tapi kita belum pasti. Masih ragu-ragu.
Ini ke cinta yang dicari? Atau hanya sekadar permainan hati.
Ada yang hanya datang sekejap cuma,ada yang hanya singgah memberi makna
Dan mungkin ada berbekas di hati hingga kini?

Itu juga pada suatu ketika dahulu

Sekarang,umur menjejaki usia dewasa
Masih banyak juga yang menjadi kecintaan kita
Ada yang masih tegar dengan cinta zaman remaja
Masih menjadi peminat setia pengumpul pelbagai koleksi
Tapi ada juga yang sudah menambah koleksi cinta
Mula mencintai cita-cita, berhabisan
semata-mata untuk memberikan yang terbaik
Mungkin saat ini kecintaan mula melebih kepada masa depan
Aku perlu cinta buku untuk aku dapat bekalan ilmu masa depan
Aku perlu cinta ilmu agama untuk kesenangan dunia dan akhirat
Sekali lagi,

'Cinta hati' menjengah. Masa ini sudah mula berbelah bagi.
Mana yang terbaik untuk dicintai. Ada yang tewas.Ada terperangkap.
Ada yang masih sama,kekal cinta yang dulu. Ada yang menangis kerana kecewa.
Ada yang merelakan melepaskan pergi.
Mungkin segalanya bermula dengan jalan yang dipilih. Tersalah pilih mengatur hala tuju cinta.
Mula mengiyakan 'cinta itu buta'. Hingga merasakan dunia hanya milik berdua.
Ragu lagi hati. Inikah cinta yang sebenarnya?
Bukankah cinta yang sebenar memberi kita kekuatan?
Di mana hilangnya semua itu? Hati menjawab,
"Ada..melalui landasan yang ditetapkan Islam"

Pada suatu cinta dahulu
Cinta zaman sekolah,sekolah rendah,sekolah menengah,matrik,universiti
Hinggalah ke saat ini, rupanya siapa yang menjadi 'cinta hati' kita
hanya ALLAH yang tahu :)

Rupanya,banyak perkara dalam dunia ni yang menjadi kecintaan kita
Aku juga banyak belajar daripada suatu CINTA dahulu
semuanya mendewasakan aku
ada cinta yang membuat aku sedar aku dah tersalah langkah
ada perkara yang aku cintai membuatkan aku sedar  begini sepatutnya aku
Ingin aku sampaikan pada suatu cinta dahulu
terima kasih kerana semua ini satu pelajaran hidup...

 Haaa,ini lirik lagu nasyid (tapi dah lupa mana satu)

Cinta pada bungakan layu akhirnya....
Cinta pada harta kelakkan musnah binasa...akhirnya...
Cinta..pada manusia,tiadakan kekal dan abadi
Cinta Illahi,tulus suci dan abadi..


Sebenarnya Pada Suatu Cinta Dahulu ini satu tajuk filem...


 

 

Wednesday, February 13, 2013

Mohabbatein

Assalamualaikum

Ehem..ehem..nak puisi sikit..

Shah Rukh Khan: ;p
"Ek ladki thi deewani si
Ek ladke pe woh marti thi
Nazrein jhuka ke
Sharma ke galiyon se guzarti thi

Chori chori chupke chuke
Chitthiyan likha karti thi
Kuchh kehna tha shayad usko
Jaane kisse darti thi

Jab bhi milti thi mujhse
Mujhse poochha karti thi
Pyaar kaise hota hai
Yeh pyaar kaise hota hai

Aur main sirf yehi keh paata tha"

Haaa...cewaaah..:p,mcm ni maksud puisi ni;p
Ada seorang perempuan yang sangat sukakan seorang lelaki ni.
Matanya tunduk,  blushing bila jumpa lelaki ni
Dalam rahsia,dia tulis surat kepada lelaki ni
" Ada benda ke yang si gadis ingin beritahu? but whom was she afraid of?:p"
Bila mereka bertemu
Si gadis tanya lelaki ni
"Pyaar kaise hota hai 
Yeh pyaar kaise hota hai"Macam mana cinta ni terjadi..macam mana?(lebih kurang gini la:p)

Aur main sirf yehi keh paata tha
All I could saya about this was....

Haa..akhirnya sebab gadis ni nak tahu apa tu cinta?
Lalu dijawabnya,
marilah dengar tentang cinta ni....


Terus masuk intro lagu....Aankhen khuli hon ya hon band....:p
Hahaha.. ^_^


Apa itu cinta? 
nak promote buku sebenarnya..hehee
jom baca buku ni :)



Pada Wednesday, June 9, 2010, pernah post tentang buku ni:)

=>Indahnya cinta





  

ATKINS DIET, rendah karbohidrat,tinggi protein

Assalamualaikum

Hari ni gua nak buat kerja =.= baru nak buat ke?
sebenarnya nak baca tentang DIET RENDAH LEMAK bersesuaian dengan projek kami nanti.
Tiba-tiba pulak baca pasal ATKINS DIET.
Haa...apa tu Atkins diet?pernah dengar tak pasal Atkins diet. Best jugak baca pasal Atkin diet ni.

Masa aku praktikal,ada seorang patient, dia kata dia x makan nasi dah,sebab diabetes.
Dia terkejut dan tertekan masa tau kena diabetes. Masa ambil diet history patient, dia dah lakukan perubahan pada diet dia,dengan menekankan makanan berprotein dan  sayuran.

Atkins diet ni pun berkaitan dengan makanan yang tinggi protein dan rendah karbohidrat.
Dalam diet ni menggunakan konsep tidak membenarkan kemasukan karbohidrat ke dalam badan lantas menghalang penukaran karbohidrat menjadi tenaga.

Apa yang berlaku sekiranya karbohidrat tidak ada, ialah lemak digunakan sebagai sumber tenaga.
Proses ini dikenali sebagai KETOSIS. Apabila menggunakan lemak sebagai sumber penghasilan tenaga akan menghasilkan by product yang di namakan sebagai KETONE. Kalau KETONE berlebihan akan membahayakan kesihatan dan boleh menyebabkan pelbagai kesan negatif.

Makanya, diet Atkins ni memaksa badan menggunkan lemak sebagai sumber tenaga dengan pemakanan MAKANAN TINGGI PROTEIN dan SANGAT RENDAH KARBOHIDRAT.

Masa dulu-dulu, semenjak tahun 1970an lagi, Dr Atkins mula mengembangkan idea diet yang rendah karbohidrat,tapi kurang mendapat sambutan kerana pada masa itu ramai rakyat Amerika 
mengikuti DIET RENDAH LEMAK.
 Tetapi, dipercayai diet rendah lemah tidak memberikan kesan yang maksima untuk menurunkan berat badan kerana walaupun dah kawal makanan berlemak,tapi masih lagi makan makanan berkabohidrat.

Maka,kajian Dr Atkin mendapat bahawa mereka yang mengamalkan pemakanan kurang dalam karbohidrat tetapi tinggi dengan protein mampu menghilangkan berat badan yang berlebihan dan kekal dalam keadaan langsing seumur hidup.

Sebenarnya, Atkins diet ini merupakan satu corak pemakanan tetapi diselebungi dengan kontroversi.
Pelbagai pendapat berhubung Atkins diet dan keberkesanan diet ini juga dipersoal.
Kita perlu tahu bahawa OTAK  memerlukan karbohidrat untuk memastikan fungsi otak dapat menjalankan dengan baik.

=> teruskan pembacaan : DIET ATKIN

Sama ada diet ini merupakan diet yang berkesan untuk jangka panjang dan apakah kesan pengambilan protein yang berlebihan perlulah di ambil kira sebelum apa-apa keputusan dilakukan. Ceewah ayat;p


Ingatlah, berat badan berlebihan bukan terjadi dalam satu hari,tetapi mengambil masa yang lama, jadi untuk menurunkan berat badan, adakah berat badan kita wajar turun mendadak sampai mengejutkan badan atau turun dengan cara yang selamat?

Oleh itu, jom amalkan pemakanan seimbang, PIRAMID MAKANAN kan ada !:)

( kalau ada salah,mohon tolong dibetulkan ^_^)








Tuesday, February 12, 2013

Jauh di mata,dekat di hati

Assalamualaikum...



Tadi bercakap kat telefon dengan abah..
abah cakap,semuanya biasa2 kat sana,ok saja
aku seakan dapat agak jawapan tu..

tiba-tiba masa tu aku sedih dan sebak :(
nak menangis pulak..
aku selalu fikirkan tentang abah..





September 2010

Assalamualaikum


Ini post : Tuesday, September 7, 2010



''jangan kerana seseorang yang belum tentu menjadi milik kita,
kita kehilangan mereka yang sentiasa ada di sisi kita''

Bila kita di dalam keadaan untuk membuat keputusan memilih antara dua
memang sukar...

Kebelakangan ni,aku sedar tentang beberapa perkara di sekeliling aku.
Aku baca tentang kisah seseorang. Antara ayah atau kekasih hati?
Ada juga cerita tentang lelaki yang terpaksa memilih, antara ibu atau isteri?
Aku cuma terfikir,mesti hebat juga cabaran itu.
Aku cuba letakkan aku dalam tempat dia. Maksud aku,andainya aku yang mengalami semua tu.
Apa yang harus aku lakukan untuk memuaskan hati kedua-dua pihak.

Kawan,mungkin ada ketika bergaduh,berselisih faham dengan kawan.
Ada ketika kita marah,kita tak cakap dengan kawan.
Ada masa juga kita moody,kita x nak senyum dengan kawan.
Mungkin ada waktu yang kita rasa x senang dengan sikap kawan.
Kadangkala kita terlepas cakap,termarah,terasa hati dengan kawan .
Tapi itulah hakikatnya..kesempurnaan apa yang kita cari? Sedang manusia biasa punya kelebihan dan kekurangan.

"Apa yang kita alami demi teman kadang-kadang melelahkan dan menjengkelkan, tetapi itulah yang membuat persahabatan mempunyai nilai yang indah''
-copy
 
 Kalau nak benci,bencilah perbuatan yang kita tak suka. Tapi jangan benci dia. Berilah ruang.
Masih ada sisi kebaikan yang belum dia kongsikan di sepanjang jalan persahabatan.
Mungkin 1 kesalahan dia,tapi jangan lupa tentang 10 kebaikan dia pada kita...

Toad yang comel

Assalamualaikum..

Aku nak perkenalkan TOAD ^_^
toad ni wujud dalam game Mario..hehehe






















Sunday, February 10, 2013

bila tom bertemu yam:p

Assalamualaikum

Cuti..cuti..cuti..
Semalam terjumpa dengan junior kat melaka sentral,junior sekolah menengah,adik dorm.
Lama x jumpa dia. :)
Kawan2 aku balik,sorang balik kelantan,sorang lagi balik negeri sembilan.

Aku tinggal kat area yang berdekatan dengan perumahan yang ramai kaum cina.
Semalam sangat2 banyak bunga api.sangat2 bising..sangat2 meriah..
di sana,sini..tepi,depan,kiri,kanan,belakang..betul...

Oh ya..oleh kerana kat sini ada dapur..boleh masak2:)
Jadi,apa lagi,memandangkan nak menjimatkan kewangan yang semakin susut ni..he..he..he
Kenalah berjimat,jadi beli barang2 dapur,untuk simpanan hari2 yang mendatang..

Lepas jogging and skipping rope (kat rumah sewa je)..besar kan rumah siap boleh exercise kat sana..hehe
Rehat2,maka nak try la masak untuk dinner.

  • BIHUN TOMYAM SEAFOOD
Bahan-bahan yang aku guna simple je..hehe
Ni ilmu aku belajar dari internet dan staff kitchen tempat aku praktikal ni.
menarik kan:)

Aku memang suka makan tomyam..kalau kat kolej..memang makanan yang ada sup,ada kuah lah yang jadi pilihan untuk makan malam..

Bahan-bahan:
1. Bihun
2. Sotong
3. Udang
4. Serai
5. Asam keping
6. Tom yam paste (ada dalam bentuk kiub jugak)
7. Cili hijau
8. Bawang besar
9. Garam

Cara-cara masak senang je..senang-senang pun,biar betul2:)

1. Bersihkan udang,sotong(potong la ikut suka hati)
2. Ketuk serai (bila ketuk tu,serai akan keluarkan aroma nya..emm)
3. Kupas bawang besar( potong la ikut style masing2,tp potong bulat2 comel:)
4. Cili hijau yang kecik tu,bukan kecik sangat,yang besar sikit dari kecik,,hehe..potong tengah.gitu je

a) Ambik periuk,masukkan air,masukkan paste tomyam (semalam guna yang kiub),panaskan,
b) Sambil2 tu,kacau2 sampai kiub tu sebati,pastu masukkan serai,asam keping.Kacau2 lagi.
c) Masukkan udang,sotong,dan tutup.Masak sehingga masak..heehe
d) Pastu,aku masukkan bawang besar.
e) Garam sediiiiiikit..(sebelum letak garam tu rasa dulu,jangan letak je..hehe)

Akhirnya..siap..

oh ya,jangan lupa lembutkan dulu bihun tu..:)

Sebenarnya..banyak lagi bahan yang boleh dicampurkan dalam tomyam ni..ikutlah citarasa masing2
tom yam ni..rasanya ada masam2..sebab tu ada asam keping,x pon boleh letak, perahan limau kasturi..err..betul ke..ala limau yang kecik2 tu..yang sedap makan dengan asam boi^_~

ok..itu saja..
eh x ada gambar bukti ke?emm
memang x ada..sebab x ada kamera..tapi tak apa lah
janji,aku belajar dan simpan dalam kepala dan hati.

~masaklah dengan penuh kasih sayang^_^
 alahai,ni ada apa-apa ke ni dah start main masak2 ni?